Tekst objavljen: 15.06.2019 13:00        


Broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen je za preko 45.000 od uvođenja mera racionalizacije u javnom sektoru krajem 2013.godine,navodi se u nedavno objavljenoj Eksternoj evaluaciji Strategije reforme javne uprave u Srbiji.

Za pet godina 45.000 zaposlenih manje u javnoj upravi

Značajan negativni sporedni efekat ovih mera – tokom perioda većeg tereta posla usled reforme javne uprave i procesa evropskih integracija – bio je da su organi javne uprave češće zapošljavale nove zaposlene na privremenom osnovu, ocenjuje se u evaluaciji.

Takva praksa je ne samo umanjila osećaj vlasništva za proces reforme, nego je i povećala rizik da se neće uspeti u akumuliranju potrebnih kompetencija i stručnog znanja u javnoj upravi.

Primećuje se i da u državnoj upravi postoji disproporcionalno visok broj vršilaca dužnosti na rukovodećim radnim mestima.

U ovom izveštaju se podseća da su restriktivne mere zapošljavanja iz 2013. godine i dalje na snazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Autori izveštaja ocenjuju da imajući u vidu opseg reforme javne uprave i potrebe u vezi sa procesom evropskih integracija, postoje razlozi da se očekuje da će broj zaposlenih u JU u srednjoročnom periodu rasti.

Trenutno, u Srbiji je 6,4 zaposlena u javnoj pravi na 100 stanovnika, dok taj broj u EU iznosi 8,5 a u novim državama članicama 8,0.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija EU zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana