Tekst objavljen: 30.12.2013 13:39        


Potrošači koji ovih dana biraju poklon za svoje mile i drage najbolje će učiniti ako izbegnu kupovinu novčanika. Oni će izgleda u 2014. biti „aut“. Ne samo da su kod nas elektronska plaćanja sve popularnija već su troškovi manji nego kada se koriste keš i šalter.

Zaboravite na novčanik, za plaćanje dovoljan je mobilni

Banke takođe počinju da nude sve više usluga u koji su uključeni mobilni telefoni i obični i android uređaji. Mobilnih novčanika u Srbiji ima sasvim dovoljno jer podaci govore da na sto stanovnika kod nas dođe 93 mobilna pretplatnika.

O tome šta dalje možemo očekivati, direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja kaže da će ovi programi plaćanja, baš kao i E banking, imati sve više pristalica, posebno među poslovnim ljudima i mlađim generacijama. - Malo sam skeptik kada se radi o starijoj populaciji. Mislim da je tu edukacija glavni problem.Ukoliko oni koji nude takve usluge nađu načina da i stariju a i srednju generaciju edukuju onda će to stvarno biti početka kraja za klasične novčanike - ističe Šolaja.
Sve je počelo još proletos kada je Telenor preuzeo licencu KBC banke, nakon što se ta belgijska finansijska kuća povukla se sa tržišta Srbije.

Telenor banka se neće baviti korporativnim bankarstvom niti će raditi klasične poslove sa stanovništvom. Cilj im je razvijanje mobilnog bankarstva - putem mobilnog telefona njihovi klijenti će moći da plaćaju račune, kupuju u prodavnicama...

Odnosno mobilni će zameniti ne samo novčanik već i karticu. Preko mobilne veze moći će da se uzimaju i manje pozajmice. Detalje ćemo saznati iduće.


Potuno nove servis plaćanja računa uvela je ove sedmice na tržište Erste banka. On se zove “Slikaj i plati“ i deo je „mBanking“ aplikacije za pametne telefone. Za sada mogu da je koriste vlasnici Androida a uskoro će biti na raspolaganju i korisnicima drugih uređaja. Uplata se radi uz par komandi i to fotografisanje računa, potvrda slanja i same transakcije.

Kada sa novinama krene jedna ili dve banke, onda se brzo i ostale pojave sa sličnim ponudama. Tako da se u 2014. može očekivati sve više sličnih ponuda sa sve maštovitijim uslugama.

Popularnost ovakvog načina plaćanja posredno će doprineti i smanjenju sive ekonomije. Jer u sivoj zoni se plaća isključivo u kešu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    MILICA BUSARCEVIC 30.12.2013 14:59

    SVAKA CAST,RADUJEM SE,POZDRAV

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronsko bankarstvo e banking Srbija klijenti banke klijent banke banke mobilno bankarstvo mobilno plaćanje mobilni telefoni mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana