Tekst objavljen: 10.04.2019 14:05        


Vlada Srbije imenovala je za vršioca dužnosti direktora Železnica Srbije Gorana Adžića, koji je do sada radio u Infrastrukturi železnice Srbije. Konkurs za "pravog" direktora i dalje otvoren, već dve godine.

Železnice dobile v.d. direktora, dug 763 miliona

Pre mesec i po dana ostavku je podneo generalni direktor Miroslav Stojčić, jedini od četiri direktora železničkih preduzeća koji je izabran na javnom konkursu, podsećaju "Večernje novosti".

Stojičić je tada naveo da je podneo ostavku na tu funkciju jer je imao opstrukcije u radu i bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća, ali i ukazao da je njegov mandat završen, zaključno sa 17. januarom ove godine.

Upravljanje kompanijom bilo mu je otežano, jer Vlada Srbije nije usvojila novi status preduzeća, a imovina i račun su blokirali izvršitelji zbog tužbi radnika. Na istoj sednici, na kojoj je imenovan Adžić, Vlada Srbije razrešila je dužmosti Stojčića i još dva izvršna direktora iz Odbora direktora te kompanije, Nenada Kecmana i Rajka Kovića.

Adžić je za Večernje novosti povodom imenovanja kazao da se ne bi prihvatio te pozicije da ne veruje da će problemi preduzeća biti rešeni."U međuvremenu je usvojen novi satut preduzeća. Ima novina. Jedna od njih je da će skupština preduzeća brojati pet, umesto 15 članova", rekao je on i dodao da je Vlada Srbije ranije imenovala i izvršne direktore.

Konkurs bez kraja

List podseća i da je konkurs za izbor direktora tri železnička preduzeća - Infrastruktura železnice Srbije, Srbijavoz, Srbijakargo, Vlada Srbije raspisala pre skoro dve godine, krajem maja 2017.

Ti konkursi do danas nisu zaključeni, a kompanijama upravljaju vršioci dužnosti.


Ranije jedinstvena srpska železnica je podeljena na četiri preduzeća - Infrastruktura železnice Srbije, Srbijavoz, Srbijakargo i Železnice Srbije.Večernje novosti podsećaju da su posle raspodele nadležnosti među železničkim preduzećima, Železnicama Srbije pripali dugovi i imovina. Račun im je trenutno blokiran od oko 762,7 miliona dinara i to zbog 8.000 sudskih sporova povodom smenskog rada, toplog obroka i regresa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rešenje je trebalo da bude prodaja imovine, a potom bi se sklopili sporazumi o reprogramu duga, ali su preduzeće preduhitrili izvršitelji, koji su stavili zabranu raspolaganja i oni prodaju imovinu, navode "Novosti".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vd direktor 763 miliona goran adžić železnice srbije dug dugovanje železnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana