Tekst objavljen: 27.10.2018 11:28        


Poslanici upravo raspravljaju o novoj verziji Zakona o planiranju i izgradnji. Ukoliko ga usvoje bez većih izmena, projektni biroi registrovani kao preduzetnici - mogu da traže dodatan izvor prihoda.

Zgrade "crtaju" samo sa licencom

Tehničku dokumentaciju za zgrade i porodične kuće ubuduće će moći da rade samo oni upisani kao pravna lica. Garantovani posao će ih, međutim, dodatno i koštati. Uvodi se obaveza licenciranja privrednih društava na svake dve godine.

Ispunjenost uslova da dobiju licencu proverava komisija Ministarstva građevinarstva. Troškove licenciranja snosi preduzeće, a cena će stajati u samom rešenju.

E-PROSTOR

Usvajanje zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće da posle e-dozvola i e-katastra, zaživi i reforma e-prostora, odnosno da se uvede objedinjena procedura i u oblasti izrade planskih dokumenata, po uzoru na onu koja već postoji kod građevinskih dozvola - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva.

- Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata. Mora da ima zaposlene sa licencom za odgovornog projektanta i koji imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi tehničke dokumentacije za tu vrstu i namenu objekta - stoji u Predlogu zakona.

Licencu koja dokazuje da je preduzeće kadro da sastavlja tehničku dokumentaciju, utvrđivaće komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Izmenom člana 126. Zakona o planiranju i izgradnji, projektnim biroima preduzetnicima se oduzima pravo na rad, a pravna lica će od Ministarstva dobijati i svake dve godine obnavljati licencu da bi projektovala čak i stambene zgrade - upozorava Latinka Obradović, potpredsednik UO Inženjerske komore.

Preduzetnici koji trenutno žive od projektovanja kuća, zgrada, restorana, oni sa kojima su kontaktirale "Novosti", nisu upoznati sa novinama.

- Radim kao preduzetnik - kaže vlasnik jednog biroa u Beogradu. - Ako je to stvarno tako, ako kao preduzetnik ne mogu da radim tehničku dokumentaciju, ostaću bez posla. Nije problem da se preregistrujem i postanem privredno društvo. Ali, nisam siguran da je država tu na dobitku na duge staze. Ja sebi sada plaćam doprinose i poreze na iznos prosečne činovničke plate. Preduzeća mahom zvanično prijavljuju minimalac. S druge strane, ako pored svoje, moram da plaćam i licencu za firmu, onda su to veći troškovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Snežana 30.10.2018 20:55

    I moja preduzetnička agencija ostaje bez posla. I koliko takvih?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici Ministarstvo građevinarstva licence izrada tehničke dookumentacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana