Zvanični kurs Evra za dan 26.02.21. :: 117.5751 rsd
Tekst objavljen: 23.09.2017 16:03        


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, potpisali su danas memorandum o razumevanju kojim i zvanično počinje projekat "Reforma poreza na imovinu".

Zvanično počinje projekat "Reforma poreza na imovinu"

Kroz ovaj projekat oko 40 lokalnih samouprava u celoj Srbiji dobiće priliku da ažurira svoje baze podataka o nekretninama, i time poveća obuhvat naplate poreza na imovinu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Pet najuspešnijih podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Ministar Ružić rekao je da je ovaj projekat, koji će biti realizovan uz podršku Švajcarske, jako bitan za uvođenje reda u lokalnim samoupravama.

- Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih problema, budžeti su im u deficitu, prezadužene su. Jedan od načina da prevaziđu ove teškoće jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza. Upravo kroz ovaj projekat 40 opština i gradova dobiće prilike da srede evidenciju o poreskim obveznicima što će omogućiti bolju naplatu prihoda - rekao je Ružić.

Projekat će trajati četiri godine, a već sada je izvesno da će dobijeni novac gradovi i opštine ulagati u infrastrukturne projekte, koji će biti korisni za sve stanovnike tih lokalnih samouprava.

- Projekat "Reforma poreza na imovinu" deo je naše nove strategije u saradnji sa Srbijom, koja će biti aktuelna od 2018. do 2021. godine. Za ovaj period smo izdvojili 91 milion evra. Time će naša podrška Srbiji premašiti 300 miliona evra, za proteklih 30 godina koliko smo već ovde - rekao je ambasador Ge.

U pilot fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, u periodu od 2013. do 2016. godine, procenat povećanja naplate poreza na imovinu je, u proseku, 197 procenata, dok se poreske stope nisu menjale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naplata poreza porez Reforma poreza na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana