EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Banke slabo odobravaju kredite

Objavljeno: 25.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Narodna banka Srbije je oslobodila oko 300 miliona evra obavezne devizne rezerve banaka, ali se to ne vidi - kurs i dalje raste, kredita je sve manje u ponudi.

Kada je centralna banka donosila odluku da se bankama vrati blokirani deo sredstava, namera je bila da se poveća tražnja za dinarima, a samim tim i da se stabilizuje devizni kurs. Očekivalo se i da se, pre svega, privredi ponudi više povoljnijih kredita.

Sonja Miladinovski, član IO Sosijete ženeral banke, kaže da "budući da je nova obaveza izdvajanja stupila na snagu još prošle nedelje, videli smo da nije bilo preteranog uticaja na kretanje kursa. Što se oslobođenih deviznih sredstava tiče, sve zavisi od konkretnih poslovnih planova svake banke ponaosob. U svakom slučaju, ukoliko ima dobrih plasmana, viškovi će biti plasirani u kredite klijentima".

Prema rečima Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, devize koje su dobile banke ne mogu da utiču bitnije na kretanje kursa, jer je interesovanje investitora za dinare splaslo. Narodna banka Srbije time što je zadržala svoju referentnu kamatu na 9,5 odsto jasno upućuje signal da ju je podredila deviznom kursu, a manje ulaganju u vrednosne hartije. 

- Uz to česte intervencije centralne banke na deviznom tržištu, stvaraju kod investitora nepoverenje u stabilnost naše valute. To znači da pada atraktivnost naše valute - ističe Đukić. 

Kako kaže profesor Đukić, iako je centralna banka oslobodila deo deviza, banke neće davati više kredite, niti će smanjivati kamate, jer je stepen nenaplativih zajmova alarmantan.

One će se do septembra, kada će se formirati nova vlada i kada bude usvojen njen program i program monetarne vlasti, "zatvoriti" i novac čuvati u trezorima.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana