Lagard: Više sam zabrinuta za decu Afrike, nego za Grčku

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard kaže da je više zabrinuta za decu u Africi nego za sudbinu Grka koje je ta izjava žestoko naljutila.

- Mislim da bi Grci trebalo da jedni drugima kolektivno pomažu, tako što će plaćati porez - rekla je ona u intervjuu za britanski dnevni list Gardijan.

Na pitanje da li ima na umu probleme sa kojima se Grci svakodnevno sreću, ona je odgovorila da misli na one za koje u Grčkoj nije obezbeđena pomoć države, ali i na one koji uporno izbegavaju da plate porez.

- Više mislim na malu decu u jednom gradiću u Nigeru, kojima do škole treba dva sata, gde njih troje u školi deli jedni stolicu, i koji sanjaju da dobiju dobro obrazovanje. Stalno mislim na njih, jer verujem da je njima pomoć mnogo više potrebna, nego ljudima u Atini - rekla je direktorka MMF-a.

Lagardova je naglasila da MMF nema nameru da ublaži zahteve u vezi sa merama štednje koje su Grčkoj nametnute kao uslov za dobijanje finansijske pomoći. Grci stav direktorke MMF Kristin Lagard smatraju skandaloznim, podsećajući da se štednja više ne vidi kao jedini izlaz iz krize, i tražeći, pre svega, podršku da ostvare privredni rast, bez čega smatraju da će se i dalje vrteti u začaranom krugu dugova. 

Izjave Lagardove naišle su na oštru kritiku grčkih političara u zemlji u kojoj će birači ponovo izaći na parlamentarne izbore 17. juna, posle neuspelog pokušaja izabranih stranaka 6. maja da sastave vladu.

Lider socijalista Evangelos Venizelos optužio je Lagardovu da nastoji da "ponizi Grčku" dok se zemlja nalazi u dužničkoj krizi i koja se suočava sa drugim izborima u šest sedmica. Ti izbori, dodao je on, biće ključni za budućnost evrozone.

Radikali levičarski lider Aleksis Cipras, čija je partija SIRIZA među favoritima za pobedu na izborima 17. juna, a protivi se strogoj štednji, insistirao je na tome da "grčki radnici plaćaju svoje poreze koji su nepodnošljivi".

 Lagardova, koja je zbog svojih komentara o Grčkoj primila na hiljade poruka ljutitih građana na svom Fejsbuk nalogu, rekla je da "veoma saoseća sa grčkim narodom i izazovima sa kojima se on suočava".

- Zbog toga MMF podržava Grčku u njenim naporima da prevaziđe trenutnu krizu - rekla je ona.

Ipak, Cipras kaže da je poslednja stvar koja treba Grčkoj razumevanje Lagardove. "Za izbegavanje poreza, ona treba da se obrati PASOK-u i ''Novoj demokratiji'' da joj oni objasne zbog čega nisu zadirali u veliki novac, već su dve godine jurili za poreze obične radnike", rekao je Cipras. 

- Smatram da su komentari Lagardove pojednostavljeni i stereotipni - rekla je predstavnica francuske vlade Naža Valo-Belkasem. 

 Lagard je kritikovao i radikalni francuski levičarski političar Žan-Lik Melenšo koji je kazao da ona treba da podnese ostavku.

- Šta joj daje za pravo da na takav način priča o Grcima - zapitao se on i dodao da - pravoslavna crkva treba da plati svoj porez - kao i da javni službenici i "hrabri narod" Grčke "nemaju načina da izbegnu plaćanje poreza", jer im se on automatski odbija od mesečne zarade. 

U pokušaju da koliko-toliko popuni državne fondove koji su praktično prazni, ministar finansija Jorgos Zanijas je pokrenuo akciju naplate zaostalih poreskih obaveza pre svega od velikih firmi koje duguju 85 miliona evra. Namera je da se ova sredstva naplate do kraja juna kako bi mogle da se isplate plate i penzije koje su, trenutno, pod znakom pitanja. Nedostaje oko tri milijarde evra i država namerava da se pomogne sredstvima iz fonda finansijske stabilnosti.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana