Čezario: Kriza u Srbiji nije gora od one u Italiji

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Klaudio Čezario, prvi čovek Unikredit banke u Srbiji, iako je tek četiri nedelje kod nas, smatra da ekonomska kriza sa kojom se Srbija suočava ni po čemu nije gora od onog što on vidi u svojoj Italiji ili ostalim delovima jugoistočne Evrope.

Pre nepune tri nedelje u Beograd je stigao Klaudio Čezario, predsednik Izvršnog odbora italijanske Unikredit banke u Srbiji. U kratkoj pratećoj biografiji, koju su sve beogradske redakcije tom prilikom dobile od pi-ar službe banke stajalo je, između ostalog, da je rođen u Palermu (Sicilija), da ima diplomu poslovne ekonomije i da je diplomirao na Londonskoj poslovnoj školi na programu ubrzanog razvoja i da je već godinama u samom upravljačkom vrhu ove banke, koja je ne samo u Italiji, već i EU, među najvećim bankarskim institucijama. Na mesto prvog čoveka u Beograd stigao je iz Beča.

Sasvim dovoljno da ga pitamo da li mu je lepo kod nas, a on kao iz topa odgovara da je za sada sasvim dobro. Ne odustajemo pa ga provociramo šalom „šta je zgrešio kada je iz Beča morao u Beograd i da li preseljenje iz Beča doživljava kao korak unazad u karijeri”.

Ma, ne, kaže. Spakovao se, veli, za Beograd sa istom lakoćom kao što je pre četiri godine iz Rima krenuo u glavni grad Austrije. To je za njega normalan, profesionalan zadatak. U Beograd je dolazio nekoliko puta i Srbija mu, napominje, nije nepoznata zemlja.

U našu zemlju je došao da nastavi biznis onde gde je stao njegov prethodniki ne smatra da je veličina domaćeg tržišta toliko bitan faktor. Unikredit posluje u velikim zemljama poput Rusije ili Turske. Prema njegovoj oceni, Unikredit banka u Srbiji je u poslednje tri godine postigla zavidan rezultat. Njegov zadatak je da ga unapredi.

Čezariju su veoma dobro poznate razmere krize kod nas, koja ni po čemu nije gora i teža od onog što on vidi u svojoj Italiji ili ostalim delovima jugoistočne Evrope. Srbija mora da nastavi sa započetim procesima pridruživanja EU, da zadrži dobre odnose sa zemljama van EU, kao što je Rusija, i da svoje propise, pa i one u bankarskom sektoru, kao što su recimo pravila iz „Bazela dva”, prilagodi evropskoj porodici država. U trenutnim okolnostima nije teško plasirati kapital. Problem je, međutim, kome. Treba pronaći dobrog klijenta, a to baš nije uvek lako. Klijenti Unikredit banke su dobre inostrane firme, ali i domaći dobavljači koji posluju u Srbiji, pa mu je s te strane donekle posao olakšan. Komunikacija privrednika i kompanija je razvijena. Zbog visoke nezaposlenosti u Srbiji on, ipak, očekuje izvesne teškoće u plasiranju kredita građanima, ali biznis neće biti ugrožen.

Našem sagovorniku je već poznato da svaka četvrtadomaća firmaima problema u otplati kredita. Unikredit je daleko ispod prosekatržišta, ali njemu će, svakako, biti veliko iskušenje da upravlja tim rizicima.

Na upadicu da mudro govori za svoje godine, Čezario svojih 46 godina ne smatra naročitom mladošću, jer u njegovoj firmi ima dosta mlađih ljudii na višim funkcijama. Sa svojimgodinama i 25 godina radnog staža spada u grupu profesionalaca srednjih godina. Karijeru je počeo dosta rano, sa svega 15godina yBankodi Sicilija, koja je tada imala 600 ekspozitura i oko 11milijardi evra bilansne sume, radeći direktno sa klijentima, prvo fizičkim licima, a zatim i korporativnim klijentima. Prošao je sve što se u bankarskom zanatu može proći, ali nikada neće reći da sve zna. Uvek se, kaže, da nešto novo naučiti. Tako doživljava i boravak u Srbiji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana