Nestalo dve trećine lizinga

Objavljeno: 12.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Tržište lizinga u Srbiji, gledano po ukupnoj vrednosti plasiranih ugovora, svelo se na trećinu u odnosu na period pre ekonomske krize – izjavio je generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije Petar Gavranović. 
 
On je, u izjavi Tanjugu, istakao da je u prošloj godini tržište, u poređenju s 2010, zabeležilo blagi oporavak od svega nekoliko procenata, pošto je sklopljeno nešto više od 12.000 ugovora, ukupne vrednosti oko 283 miliona evra.

– To je drastično manje od 2008, pre kriznog perioda, kada je lizing tržište imalo plasman na godišnjem nivou nešto ispod 900 miliona evra. Praktično, sadašnje tržište je na nivou trećine nekadašnjeg – precizirao je on.

Po Gavranoviću, pozitivno je to što je prvi kvartal 2012. nešto malo bolji od istog perioda prethodne godine, iako i dalje na veoma niskom nivou.

Kako je naveo, u prvom kvartalu 2012. plasman lizing ugovora je bio na nivou od 47,8 miliona evra i nešto više od 2.000 ugovora. Generalni sekretar Asocijacije je, govoreći o razlozima za sužavanje lizing tržišta poslednjih godina, objasnio da je prosečna ročnost lizing ugovora oko pet godina i da se sada njihov broj smanjuje jer ističu oni sklopljeni pre krize, a novi plasman nije na odgovarajućem nivou.

Gavranović je naveo da se ukupna ekonomska situacija u Srbiji neminovno odražava i na poslovanje lizing kompanija, da privredu muči nelikvidnost i nema dovoljno investicija.

– Lizing industriju posebno muči nedostatak odgovarajućih investicija. Lizing sektor je uvek povezan s ulaganjima. Kada ima investicija, onda se investira u opremu, i ta branša se širi – naglasio je Gavranović.

On je napomenuo i da je Asocijacija lizing kompanija Srbije članica „Lizjuropa”, krovne evropske institucije koja se bavi lizingom, i „mi se trudimo da usaglasimo našu pravnu regulativu s tim”.

– Finansijski lizing je pod kontrolom Narodne banke Srbije i u tom segmentu je tržište regulisano. Najviše nas u toj sferi muči PDV na kamatu, gde smo u okruženju jedinstveni. To je dosta destimulativno kada se uporedi okruženje – naveo je Gavranović.

S druge strane, kako je ocenio, ne postoji odgovarajuća zakonska regulativa koja pokriva operativni lizing, on se i dalje temelji na obligacionim odnosima i tu postoji dosta mogućnosti za napredak. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana