Sledi desetogodišnji zastoj u proširenju EU

Objavljeno: 27.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Najnovija istraživanja pokazuju da će doći do zastoja od deset godina u proširivanju Evropske unije posle prijema Hrvatske u članstvo sledeće godine - rekla je Aleksandra Joksimović, direktorka Cenrta za spoljnu politiku na jučerašnjoj tribini "Zapadni Balkan i Evropska unija - (dez)integracija".

Panelisti su istakli da ekonomska kriza koja određuje i političko i bezbednosno stanje u regionu Balkana dovodi u pitanje proširivanje EU.

- Najmanje 30 godina trebaće zemljama Zapadnog Balkana koje su sada u procesu približavanja EU do ulaska u članstvo - naglasio je Jovan Teokarević, profesor FPN u Beogradu.

On je istakao da su razlozi za zastoj činjenica da je EU sve manje zainteresovana za region Balkana, da u samoj Uniji nedostaju strateška promišnjanja o budućnosti i da je na delu nacionalizacija politike proširenja.

- Umesto jedinstvene politike dvadesetsedmorice imamo sve izraženije zahteve pojedinih zemalja prema zemljama koje pristupaju EU. To se ne odnosi samo na pet najmoćnijih država, nego i na druge i tome smo bili svedoci prilikom odlučivanja o dodeljivanju kandidature za Srbiju - rekao je Teokarević.

Bojana Todorović, pomoćnica ministra za ekonomiju i regionalni razvoj istakla je da Srbija u ekonomskom i trgovinskom pogledu nema alternativu kada je u pitanju spoljnotrgovinski partner pri čemu nijedna druga zemlja ne može da zauzme mesto EU.

- Preko 80 odsto izvoza Srbije vezano je za EU i zemlje CEFTA, a više od 60 odsto svih investicija od 2001. do danas dolaze iz EU. Srbija je prešla 55 odsto trgovinske integracije sa EU što je više od nekih zemalja članica, Češke, na primer- rekla je Todorovićeva.

Ona je naglasila da je od osam milijardi investicija u Srbiji prošle godine preko 90 odsto došlo iz zemalja EU. Skup su organizovali Centar za spoljnu politiku i Fondacija Fridrih Ebert.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana