Naš novac u rukama stranih bankara

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Od ukupno 33 banke, koliko ih posluje u Srbiji, samo njih 12 je u domaćem vlasništvu. Preostale banke imaju svoje "majke" u čak 11 država. Najbrojnije su banke iz Austrije i Grčke, ima ih po četiri iz obe zemlje.

Iako srpski zakoni ne dozvoljavaju veliki uticaj ovih "majki" na svoje banke-ćerke, trenutna kriza i te kako se odražava i na ovdašnje tržište. Ako ništa drugo, ono bar zato što matice nemaju više novca koji bi plasirale preko ovih banaka.

Banke u stranom vlasništvu drže čak 74 odsto ukupnih sredstava bankarskog sektora. One imaju i 75 odsto ukupnog kapitala, ali i 70 odsto zaposlenih. Lane su ostvarile dobitak pre oporezivanja od 22,9 milijardi dinara.

- Najznačajnije banke u vlasništvu stranih lica po učešću u ukupnoj aktivi bankarskog sektora potiču iz Italije i Austrije, sa 22 odsto odnosno 19 odsto ukupnog učešća. Sledi Grčka sa 15 odsto, Francuska sa 10 odsto i sve ostale zemlje sa osam odsto učešća - ističu u Narodnoj banci Srbije.

Banke u domaćem vlasništvu, pak, drže 25 odsto ukupnog kapitala i beleže godišnji gubitak od čak 21,7 milijardi dinara. Ovakvo loše poslovanje domaće banke duguju gubitku Agrobanke, koja je sada u stečaju, a zabeležila je negativan rezultat od čak 300 miliona evra (oko 30 milijardi dinara).

Slučaj Agrobanke uslovio je pooštravanje kontrole poslovanja i ostalih banaka na ovdašnjem tržištu.

Među najvećim bankama u Srbiji, samo su dve domaće - Komercijalna banka je na drugom mestu po veličini, sa 257 milijardi dinara ukupne aktive (to su ukupna sredstva banke), a AIK banka Niš na osmom mestu sa 139 miliona dinara ukupne aktive. Sve ostale banke na ovom spisku imaju strane vlasnike.

- Sa ukupnom aktivom od 392 milijarde dinara i učešćem od 14,8 odsto u ukupnoj aktivi celog bankarskog sektora, Banka Inteza predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije - ističu u NBS. - Slede Komercijalna, Unikredit, Rajfajzen, Sosijete ženeral.

Čak tri grčke banke - Eurobank EFG, Vojvođanska i Alfa banka nalaze se na spisku deset najvećih.

KREDITI
Ukupni krediti koje su banke odobrile premašile su 1.670 milijardi dinara. Najviše je plasirano privredi, više od 51 odsto ukupnih zajmova. Samo 30 odsto ukupno plasiranih sredstava je u dinarima, ostali su vezani za stranu valutu, najviše za evro. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana