Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd

Ekonomisti: Smena guvernera‎ ruši Srbiju

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Ekonomisti nisu u potpunosti saglasni u ocenama rada aktuelnog guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, ali se slažu da nema ni dovoljno ni opravdanih razloga za njegovu smenu, dok pritiske da on ode sa čela centralne banke ocenjuju kao narušavanje nezavisnosti te važne državne institucije.

Bivša guvernerka NBS Kori Udovički ocenila je da Šoškić radi svoj posao odlično, "pogotovo kad se uzme u obzir da kapital po prvi put otiče umesto da pritiče u zemlju, a da je budžet van svakog okvira".

- I problemi sa državnim bankama su prevashodno u nadležnosti vlade, odnosno Ministarstva finansija - istakla je Udovički.

Prema njenim rečima, pritisci za smenu guvernera, ne samo da ruše nezavisnost NBS, "već ruše i svaki napor da Srbija postane pravna država".

- Nova vlast ima pravo da uspostavi svoj uticaj nad centralnom bankom, ali se to radi tako što će prilikom rotacije članstva u Savetu NBS postavljati stručnjake u koje ima poverenje - precizirala je Udovički.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da sadašnji guverner nije dao pravog povoda za smenu, pa čak ni za veće kritike na račun svog rada.

- Jedino što mu neki ekonomisti zameraju jeste da je iz deviznih rezervi potrošio nešto više sredstava braneći kurs, koji u dugoročnijoj perspektivi ne može da se odbrani – kaže on.

- To bih mu i ja zamerio, ali to je daleko od razloga za smenu, utoliko pre što su i te devize iz rezervi trošene da bi se održao kurs ili usporilo njegovo menjanje, što se dešavalo pod pritiscima sa raznih strana, po svoj prilici i same vlade - rekao je Madžar.

Kako je naglasio, kada se sve sabere i oduzme, Šoškić je dobar guverner i njegova smena bila bi novi dokaz vođenja kadrovske politike po partijskim kriterijumima, a ne po kriterijumima kompetentnosti i efikasnosti.

- Siguran sam da ako dođe do smene, ona neće biti inspirisana tobožnjim njegovim greškama, nego željom da se jedno atraktivno i lukrativno mesto obezbedi za partijskog aktivistu - ocenio je Madžar.

Nema nikakve sumnje da se time narušava nezavisnost institucije kao što je NBS, naveo je on napominjući da bi to bilo "jedno novo uvećavanje pravnog i institucionalnog nereda u ovoj zemlji".

Madžar je istakao i da Šoškić "nipošto ne bi trebalo da se sam povuče".

- Ako hoće da nekog drugog tu stave, onda neka ih on stavi u neugodan položaj da moraju da se late jednog posla koji im neće služiti na čast - dodao je Madžar.

Ekonomista Mlađen Kovačević ukazao je da je zakonska regulativa takva da bi trebalo naći "debele razloge" da se smeni guverner ocenjujući da argumenti onih koji se zalažu za smenu Šoškića nisu dovoljno ubedljivi.

On je naveo i da u Srbiji već godinama ne postoji nezavisnost centralne banke i da su i Šoškić i njegovi prethodnici dolazili na mesto guvernera jer je to "želeo neko iz političkih krugova".

- Što se tiče mogućnosti ostanka Šoškića, mislim da su one vrlo male, jer je moć političara ogromna. Srbija je, nažalost, još uvek daleko od pravne države. Ako su rešili, a izgleda da jesu, oni će promeniti, ako treba, i zakon samo da dođe čovek koji je prihvatljiv za ovu garnituru. Tako je bilo i u prošlosti, tako će verovatno i sada biti - istakao je Kovačević.

Živković: Smena suprotna zakonu

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Boško Živković kaže da Vlada Srbije nema zakonski osnov za smenu rukovodstva centralne banke.

Živković je rekao da je važećim zakonom precizirano da "guverner i viceguverneri izabrani u skladu sa Zakonom nastavljaju da obavljaju funkcije utvđene tim zakonom do isteka manadata na koji su izabrani".

Takođe, kako je ukazao, predviđeno je da i predsednik i članovi Saveta NBS, izabrani u skladu sa odredbama Zakon o NBS, nastavljaju da obavljaju funkciju do isteka mandata.

Poslednje izmene Zakona o NBS stupile su na snagu 1. jula 2010. godine. Tim zakonom je predviđeno da guvernera bira Skupština Srbije, na predlog predsednika Srbije.

Skupstina Srbije imenovala je 28. jula 2010. Dejana Šoškića za guvernera NBS sa mandatom od šest godina.

Centralna banka ima četiri viceguvernera, a Savet NBS, pored predsednika, ima četiri člana koji su izabrani na mandat od pet i šest godina.

Predstavnici vladajuće koalicije prethodnih dana su izavljivali da su nezadovoljni radom guvernera NBS, pa se očekuje da će posle usvajanja izmena Zakona o NBS uslediti njegova smena.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana