Šoškić podneo ostavku, Tabaković novi guverner?

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Guverner narodne banke Srbije, Dejan Šoškić obavestio je predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića, da podnosi neopozivu ostavku na mesto guvernera.

Šoškić je podneo ostavku u trenutku kada se u Skupštini vodi opšta rasprava o imenama zakona o NBS. Vladajuća koalicija tvrdi da je centralna banka loše radila i Srbiji nanela veliku štetu a opozicija da se tako ugrožava ulazak u EU.

- Na osnovu odredbe člana 27. Zakona o Narodnoj banci Srbije Narodnoj skupštini RS podnosim ostavku na funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Ostavku podnosim znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata na koji sam, kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine - naveo je on.

- Razlog za ostavku su predložene izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije koje, po mom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost Narodne banke Srbije i otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar Narodne banke Srbije kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji - napominje Šoškić.

- Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška našoj zemlji u kriznim uslovima - dodaje sada već bivši guverner.

Šoškić u saopštenju kaže i da ovom odlukom želi da spreči da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije kakva je Narodna banka Srbije bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države.

- Nadam se da će moja ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice, te da ga usklade s principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom - kaže on.

- Napominjem na kraju da mi je tekst zakona koji se predlaže dostavljen tek u toku jučerašnjeg popodneva i sa žaljenjem konstatujem da je izostala bilo kakva javna rasprava o ovako važnom sistemskom zakonu za koji se predlaže da se donese po hitnom postupku - zaključuje Šoškić.

Priča o smeni guvernera NBS počela je još u vreme kada je Ivica Dačić najavio forimiranje vlade sa Srpskom naprednom strankom. Smeni guvrenera protivili su se i ekonomiski analitičari a i Brisel je najavio oštru reakciju ukoliko se donese Izmena Zakona o NBS. Konačan ishod znaće se u ponedeljak kada se očekuje izbor novog guvernera.

Od kada se pominje kao najozbiljniji kandidat za mesto guvernera, predsednica Administrativnog odbora Jorgovanka Tabaković retko priča sa novinarima.

- Ima jedna divna formulacija za tu vrstu priče, tkaj tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, da nismo mogli - kaže Tabaković.

Izmene Zakona o Narodnoj banci plod su, kako kaže, timskog rada vladajuće koalicije. Ipak, priznaje da je na zakonu radila sa Mlađanom Dinkićem, ministrom privrede i finansija i liderom URS-a.

- Jeste timski rad, zamislite mene i Mlađu kako radimo timski. Da, radili smo zajedno, jel` vam čudno - upitala je ona i slegla ramenima.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana