NBS povećala referentnu kamatu na 10,50 odsto

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu sa 10,25 na 10,50 odsto, saopštila je centralna banka.

Kako je navedeno, u narednom periodu očekuje se dalji rast inflacije usled očekivanog rasta cena hrane zbog loše poljoprivredne sezone, uvoznih i regulisanih cena, kao i niske prošlogodišnje baze.

Imajući to u vidu, kao i povećanje premije rizika zemlje, kako bi smanjio inflatorne pritiske i preventivno delovao na inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da poveća referentnu stopu, navedeno je u saopštenju.

Međugodišnja inflacija se u junu približila gornjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, a svoj maksimum bi trebalo da dostigne u prvoj polovini 2013. godine, a zatim započne povratak ka cilju.

Izvršni odbor je istakao da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od dinamike fiskalne konsolidacije, kretanja cena hrane i razvoja situacije u međunarodnom okruženju.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini te kamatne stope.

To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama uz obavezu da će ih otkupiti za 14 dana. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana