Tekst objavljen: 15.07.2013 18:00        


Novac koji bi bio oslobođen smanjenjem poreza i doprinosa na zarade, oko 64 odsto poslodavaca bi razdelilo na povećanje plata zaposlenih i na povećanje profita, dok bi 32 odsto poslodavaca u Srbiji novac usmerilo isključivo na plate zaposlenih.

Ako država smanji poreze poslodavci dižu plate

Predstavnici Unije poslodavaca ukazali su da bi se smanjenje fiskalnog opterećenja zarada pozitivno odrazilo na zaposlenost, odnosno zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, kao i na povećanje zarada zaposlenih.

Trenutno poresko opterećenje zarada iznosi 68,19 dinara na svakih 100 dinara neto zarade zaposlenog, a 191 poslodavac smatra da bi u proseku bilo potrebno smanjiti fiskalno opterećenje zarada za oko 40 odsto u odnosu na sadašnji nivo.

Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić poručio je da su sadašnji doprinosi na zarade u odnosu na iznos plata isuviše visoki za uslove u domaćoj privredi. Kao jedan od najdrastičnijih primera naveo je tekstilnu industriju. Rajić je ukazao da su u toj grani u Sloveniji porezi i doprinosi 50 odsto niži u odnosu na Srbiju, a u Bosni i Hercegovini za 40 odsto. Stimulativno bi bilo, dodao je, da u toj industriju nivo poreza i doprinosa bude 40 do 50 odsto niži u odnosu na visoko profitabilne privredne grane.
Prema istraživanju, 95 odsto poslodavaca je reklo da je sadašnji iznos poreza i doprinosa na zarade prepreka za povećanje zarada zaposlenih u kompaniji, dok je svega pet odsto je reklo da kod njih to nije slučaj.

Takođe, kod 59 odsto njih taj iznos predstavlja prepreku za nova zapošljavanja, kod 28 odsto njih dovodi do potrebe da se smanjuje radna snaga, a kod 13 odsto privrednika nema uticaj.

Oko 70 odsto preduzeća nije u toku poslednje tri poslovne godine imalo problem sa isplatom zarada i poreza i doprinosa, dok je 30 odsto njih imalo taj problem. Najveći problem predstavlja nemogućnost naplate potraživanja, potom nedovoljna obim posla, kao i nesolventnost.

Istraživanje Unije poslodavaca i CEFE Srbija pokazalo je i da 13. platu ne isplaćuje 61 odsto preduzeća, 22 odsto je nekada to činilo, a 17 odsto je zadržalo tu praksu.

Na pitanje da li bi poreske olakšice mogle stimulativno da deluju na isplaćivanje 13. plate, 53 odsto firmi bi to učinilo ako bi bili u potpunosti oslobođeni od toga, 18 odsto bi isplaćivalo ako bi oslobođenje bilo delimično, dok 29 odsto njih ne bi promenilo svoju politiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  Max 15.07.2013 18:14

  "Novac koji bi bio oslobođen smanjenjem poreza i doprinosa na zarade, oko 64 odsto poslodavaca bi razdelilo na povećanje plata zaposlenih i na povećanje profita, dok bi 32 odsto poslodavaca u Srbiji novac usmerilo isključivo na plate zaposlenih."

  "Браво!!!"

  Значи две трећине би да им тај новац ипак остане у џепу, а не да повећају плате запосленима!

  И после се чудимо што нам је овакво стање у држави. То су све "бизмисмени"

 2. User image
  katarina 15.07.2013 19:00

  možda u nekoj drugoj državi ali ovde kod nas u srbiji sigurno ne!!!ljudi pa prvi april je davno prošao!!!!!pa neće da isplaćuju sve ni ono što zaradimo!!!pritom mislim na noćni i prekovremeni rad,a nedaj bože da slučajno tražite kažu ako vam se nesviđa ima ko hoće da radi,a povrh svega je to što to negovore gazde nego takozvani šefovi!!!!pa možda bih se i pobunili radnici,ali ipak se pitaju "da nije slučajno to direktiva odozgo" pa ipak pognu glave i nastave da ćute i rade!!!

 3. User image
  Aleksandar 16.07.2013 7:45

  Pozz.svima,da li je moguće da te sve učene glave ne mogu da vide prosto rešenje..imate dve ulice na obe strane po četiri lokala sa raznim delatnostima! Na jednoj strani porezi i doprinosi su sadašnjih 65% a na drugoj 15%!! Naonoj prvoj rade samo po jedan zaposleni i to poslodavac! A na drugoj po tri zaposlena + poslodavac! Oni prvi su na minimalcu i u budžet ide samo 4 poreza i dop.,a na drugoj 16 poreza i dop.!! Prosto i jednostavno,i eto para u budžetu!!! Zašto je u Kini suficit?? pa jedan od razloga je baš ovaj jer je tamo 15% por.i dop.! Pa Americi je cilj, čak je bilo i u kampanji za predsednika da se ugledaju na Kineze!!! Samo mi pametujemo oko onoga što je očigledno i jednostavno!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
država Srbija porezi porezi i doprinosi doprinosi plate zarade rast plata poslodavac radnici zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana