Tekst objavljen: 08.03.2013 15:10        


Iako je Srbija potpisnica sporazuma o otvorenom nebu, stižu signali da bi trebalo preispitati davanje dozvola aviokompanijama koje žele da lete iz Beograda a sve kako bi se očuvalo poslovanje Jat ervejza.

Čuvamo Jat, "teramo" lou-kost aviokompanije

Poslednji je dolazak u Beograd najavio EasyJet. Pitanje je da li, nakon potpisivanja sporazuma država može da se meša u izdavanje dozvola.

Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar i autor vazduhoplovnog portala tanqosix.rs smatra da bi, ukoliko bi želela, država mogla da uskrati dozvolu.

Sa druge strane, u samom Jatu kažu da se ta kompanija "navikla" na poslovanje na otvorenom tržištu i dodaju da nemaju mogućnosti da utiču na dolazak drugih kompanija.

Stručnjaci veruju da uskraćivanje dozvola ne može da naškodi Srbiji, ali i da na tržištu može da bude prostora za sve.

- Postoje različite kategorije putnika. ‘Backpackeri’ i vikend putnici nisu jedina kategorija. Postoje ‘biznis putnici’ kojima možda ne bi odgovarala neka buduća linija EasyJet-a nego im odgovara linija Jata, koji leti u centar grada i koji ima odlične ‘slotove’ po vremenu i koji takođe ima svoje mesto na tržištu - kaže Vojinović.

Uskraćivanje dozvola moglo bi da pošalje lošu poruku potencijalnim ulagačima. Klimava poslovna klima ionako ne impresionira potencijalne investotore, a svako državno mešanja i "degradiranja" postignutih standarda šalje suprotnu poruku od potrebne da bi se oni privukli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jat airways Jat niskobudžetne aviokompanije aviokompanije aviosaobraćaj avioni vazdušni saobraćaj Srbija gubitaši propala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana