Tekst objavljen: 29.05.2013 8:30        


Puštanje u saobraćaj novog mosta preko Dunava Vidin–Kalafat, čija je izgradnja završena, a koji povezuje Rumuniju i Bugarsku, neki tumače kao ozbiljnu konkurenciju za naš Koridor 10 kojim danas strani šleperi voze kroz našu zemlju.

Kamiondžije će zaobilaziti Srbiju zbog 100 evra?

Taj most je, na neki način, bio vetar u leđa završetku Koridora 10 kroz Srbiju zbog bojazni da saobraćaj s našeg autoputa ne preuzme Koridor 4, ali kao što znamo, naš drum još nije završen.

Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović drugačijeg je mišljenja. On smatra da će se saobraćaj s juga u severozapadnu Evropu i dalje odvijati preko naše zemlje zbog ogromnih mana Koridora 4, jer su deonice kroz Rumuniju i severoistočnu Bugarsku pune krivina i uspona, bez izgleda za skoru rekonstrukciju. A dok se Koridor 4 ne popravi, kompletiraće se Koridor 10 kroz Srbiju, što znači da će Srbija zadržati transport sa severa na jug Starog kontinenta.
Kamioni s bugarskim i turskim registracijama čine oko 60 odsto svih šlepera koji prolaze kroz Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu građevine i urbanizma Miodrag Jocić smatra da će se šleperi iz Turske za centralnu, severnu i zapadnu Evropu preusmeriti otvaranjem novog mosta između Vidina i Kalafata na Koridor 4, uprkos tome što je 100 kilometara duži i manje izgrađen od Koridora 10, ali je transport jeftiniji (po šleperu za oko 100 evra) – što je presudno u vreme krize.

Takođe, prednost tog pravca će biti i to što između Rumunije i Bugarske nema graničnih prelaza na kojima bi se vozila zadržavala i kontolisala, a to svakako nije zanemarljivo kada se kompanije budu odlučivale o tome kojim koridorom će slati svoje kamione.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    minty 29.05.2013 8:50

    i treba da nas zaobilaze.

  2. User image
    Zeljko 29.05.2013 9:27

    Ma, oni su ludi. Nema veze sto je jevtinije... Srbija je nezamenljiva. Hahaha!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija infrastruktura saobraćaj transport autoput koridori koridor 10

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana