Tekst objavljen: 28.07.2013 14:00        


Beograd već decenijama čeka da uđe u vremeplov i stigne u budućnost. Prepreka završetku mnogih infrastrukturnih i saobraćajnih projekat bio je uglavnom nedostatak novca, ali i politička i stručna neslaganja.

Metro(pola): Evo kako će Beograd izgledati 2020.

Iako sporo, srpska prestonica kreće se ka 2020. do kada bi - obilaznica, unutrašnji magistralni poluprsten, Prokop i most Zemun-Borča, trebalo da budu uveliko u upotrebi, a Beograđani da uživaju u vožnji metroom.

PRVA LINIJA "POD ZEMLJOM" 2017?

Nikad bliži nije bio ni metro, koji će prvo povezati Ustaničku i Tvorničku ulicu. - Evropska banka za obnovu i razvoj je spremna da finansira izgradnju metroa - kažu u gradskoj upravi. - Kompanije Ežis i Alstom u septembru treba da započnu izradu idejnog projekta i na osnovu njega mogu da budu raspisani tenderi za izgradnju. Ako bude po planu, prva linija bi bila gotova 2017-2018.
Najizvesniji je završetak mosta koji će premostiti Dunav na još jednom mestu u Beogradu. Za to su svakako zaslužni Kinezi koji neumorno rade na obalama u Borči i Zemunu, kako bi ispoštovali ugovor i do kraja 2014. pregazili korito.

Odmakli su i radovi na obilaznici oko Beograda, ali je ostalo još dosta toga da se uradi. Pre nastavka izgradnje neophodno je obaviti eksproprijaciju za koju je potrebno oko 35 miliona evra.

- Obilaznica oko Beograda je ključna deonica drumskog Koridora 10 i zato je plan da se ugovor potpiše na rok izgradnje od dve godine, ali da radovi budu završeni u periodu od godinu i po - kažu u Koridorima.

Obilaznica čeka završetak punog profila na potezu Batajnica - Dobanovci - Bubanj potok, a za to je, prema prvim procenama, potrebno oko 250 do 300 miliona evra.

BATAJNICA, SURČIN, OBRENOVAC...

Stručnjaci predviđaju da će u narednih deset godina, oni koji planiraju da kupe zemljište u blizini budućih saobraćajnica investirati pametno, jer od kako je počela izgradnja mosta do sada, cena ara je višestruko porasla. Osim leve obale Dunava, koja je "velika rezerva za dalji razvoj Beograda", kako tvrdi gradski arhitekta Dejan Vasović, ne smeju se zaobići ni mesta oko obilaznice, počev od Batajnice, Dobanovaca, Surčina, Ostružnice, ali i Obrenovac.
Za saobraćaj je otvorena petlja Hipodrom i Most preko Ade, rade se pristupne saobraćajnice u Jurija Gagarina i petlja Radnička, a do kompletiranja projekta UMP preostalo je probijanje Topčiderskog brda prema Autokomandi gde će se nalaziti denivelisana petlja.

S obzirom na dosadašnju praksu ovi radovi bi mogli da budu završeni u narednih deset godina. Ipak, za nastavak poluprstena preko Zvezdare i Palilule do Pančevačkog mosta, trebaće još koja decenija.

Mada su višegodišnje kiše ogolile armaturu u Prokopu, optimisti veruju u nastavak izgradnje glavne železničke stanice u Beogradu, koji je u poslednjih godinu dana više puta najavljivan, ali nikako da se pomeri s "mrtve tačke".

Izgradnja putne mreže i infrastrukture približiće krajeve Beograda i omogućiti brži razvoj već izgrađenih delova, ali i novih stambenih i industrijskih zona koje niču duž budućih koridora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija investicije transport metro saobraćaj infrastruktura Beograd 2020

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana