Tekst objavljen: 08.02.2013 9:40        


Tokom prošle godine, 147.265 poslodavaca je uspelo da dokaže svoju ažurnost u plaćanju doprinosa. A na 8.600 adresa, Fond je poslao opomene jer to nisu učinili na vreme!

Samo pola firmi plaća i doprinose i plate

Oko 60 odsto, odnosno 5.074 poslodavaca je, posle opomena, dostavilo obrasce kojima dokazuje da su platili doprinose svojim radnicima. Protiv ostalih će podneti prekršajne prijave, a do sada su na crnoj listi 359 poslodavaca.

U Penzijskom fondu Srbije veruju da će u ovoj godini veći broj poslodavaca na vreme platiti doprinose svojim zaposlenima i prognoziraju da će im do kraja godine na računu biti 302,4 milijarde dinara. Ipak, i dalje je neizvesno na koji će način ”primorati” nesavesne poslodavce da izmiruju svoje obaveze jer se ni Fond PIO ni Poreska uprava nisu pokazali kao dovoljno ”ubedljivi”.

U Fondu PIO objašnjavaju da njihova dužnost i nije da jure ”nesavesne” poslodavce već da prikupljaju dokaze o uplatama. Svi poslodavci imaju zakonsku obavezu da do kraja aprila tekuće godine dostave dokaze o uplatama iz prethodne godine, inače se radnicima neće priznavati staž. Iako se bliži rok za dostavljanje dokaza za 2012. godinu, Fond još nije stavio tačku ni na učinak iz 2011. godine.

Ni Poreska uprava nije uspela da realizuje svoju ideju iz jula prošle godine po kojoj bi poslodavci bili u obavezi da prvo regulišu doprinose i poreze, pa tek onda plate. U praksi to nikada nije zaživelo jer banke nisu dobile pravo da stopiraju isplate, već samo zadatak da obaveštavaju Poresku upravu o transakcijama.

Tako je, prema poslednjim podacima iz Poreske uprave, u decembru prošle godine 95.000 poslodavaca isplatilo i plate i doprinose, 97.000 je namirilo samo obaveze prema državi, a 6.000 samo zarade svojim zaposlenima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici zaposleni preduzeća Srbija PIO fond doprinosi plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana