Tekst objavljen: 16.07.2013 11:30        


Narodna banka Srbije preporučila je poslovnim bankama da do 1. avgusta naprave aneks ugovora i upute ga klijentima koji su zaduženi u švajcarskim francima do 80 hiljada evra. Predloženo je da banke odrede rok mirovanja kamata od tri godine posle čega će dužnik moći da nastavi sa otplatom u punom iznosu.

Švajcarac: Tužbe privlačnije od mirovanja kamate

Prosečna mesečna rata od 400 franaka bi uz olakšice za kredit sa rokom otplate od 13 godina, prema preporukama, bila smanjena na 333 franaka. Odnosno, u naredne tri godine mirovanja kamata bi bila manja za 67 franaka mesečno.

Advokat Miroslav Rnjaković navodi da su u Narodnoj banci Srbije, pa i u samim bankama svesni da su banke postupale nezakonito. - Imajući u vidu činjenicu da predmetnim preporukama zakonski nije regulisano pitanje zatezne kamate koje je jako jako bitno, smatram da zaista postoje realne šanse da korisnici kredita, klijenti banke imaju mogućnost da zaštite prava pred sudom - objašnjava Rnjaković.
Naravno, po isteku počeka, kamata koja se nije plaćala bila bi raspoređena na preostali dug a rata bi iznosila 446 franaka.

Iako je naizgled sve jednostavno, za sada se banke ne oglašavaju, a interesovanje građana nije veliko.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da je dobar broj građana koji se sada suočavaju sa otplatom kredita u francima ne očekuje da će posle tri godine biti u povoljnijoj finasijskoj situaciji.

- Drugo, procedura koje banke treba da pripreme je prilično komplikovana, a u većem broju slučajeva već izvršeno reprogramiranje - dodaje Hanić.

U udruženju Efektiva kažu da je od 1.000 klijenata zaduženih u švajcarcima tek nekoliko zainteresovano za olakšavanje otplate. Oni su još u februaru pokrenuli tužbu po ugledu na hrvatske klijente i ne veruju u efekte preporuke Centralne banke.

Za razliku od Srbije u kojoj su kupljene nekretnine u švajcarcima u protivvrednosti od 800 do 900 miliona evra, u Mađarskoj i Poljskoj krediti indeksirani u toj valuti mere se milijardama evra i stotinama hiljada stamebnih jedinica, a umesto klijenta njihovi vlasnici su sada banke.
Prema rečima predsednika udruženja Efektiva Dejana Gavrilovića, te preporuke predstavljaju samo predah od tri godine, a nakon toga rate kredita biti ponovo veće.

Ono što se ne plaća sada biće plaćeno u periodu posle tri godine i ogromna većina naših članova tu preporuku neće prihvatiti, napominje Gavrilović.

U Srbiji su 22 hiljade nekretnina kupljene uz kredit indeksiran u švajcarskim francima. Od 250 tužbi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, već su donete presude u korist klijenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kamate na kredite banka banke klijenti banke klijent banke sud tužba otplata kredita kašnjenje u otplati švajcarci krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana