Tekst objavljen: 06.03.2013 9:30        


Nejasno je kojim će prugama juriti "švajcarci", jer se na većini železničkih pravaca vozi tek 30 kilometara na sat. Ni koridorski pravci nisu osposobljeni za brze vožnje, a kamoli regionalni.

Švajcarski vozovi "juriće" kroz Srbiju 30 na sat

Železnice Srbije potpisale su sa švajcarskom kompanijom Štadler Busnang ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, osposobljenih za brzinu od 160 kilometara na čas, koji bi trebalo da stignu na naše pruge od septembra naredne godine do avgusta 2015.

Srbi i Mađari su se saglasili o potrebi formiranja radne grupe za izradu projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta u dužini od oko 390 kilometara za brzine veće od 200 kilometara, koja bi bila finansirana kineskim kreditom. Interes i Mađarske i Srbije je da ta pruga bude završena što pre i dvokolosečna za velike brzine, kako bi se iz grada u grad stizalo za dva i po do tri sata, umesto sadašnjih osam.
Naša zemlja po kvalitetu železničke infrastrukture zauzima neslavno 110. mesto na listi od 132 zemlje, a samo na 2,5 odsto pruga može da se vozi 100 kilometara na sat. Mreža pruga u Srbiji stara je više od jednog veka.

Srbija je preuzela obavezu prema Evropi da do 2020. završi železnički Koridor 10, što znači elektrificiranu dvokolosečnu prugu za brzine do 160 kilometara na čas.

Kako danas polovina Koridora nije pripremljena za velike brzine, od dvokolosečne pruge nema ni spomena, na pojedinim deonicama se uvode takozvane lagane vožnje s brzinama do 30 kilometara na čas. Na 62 odsto koloseka brzina je manja od 60 kilometara na čas.

Ništa boljim prugama nismo povezani ni sa susedima, tako da se, na priimer, od Subotice do Segedina prugom dugom 40 kilometara vozi čak dva sata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saobraćaj infrastruktura Srbija vozovi pruga železnice srbije železnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana