Tekst objavljen: 01.08.2013 10:20        


Klijenti banka koji otplaćuju stambene zajmove indeksirane u švajcarskim francima mogu već danas da odluče o tome hoće li prihvatiti preporuku koju im je Narodna banka Srbije isposlovala o olakšicama za otplatu pomenutih zajmova

Vreme za odluku: Dogovor sa bankom ili pravac sud

Eksperati i udruženja za zaštitu korisnika finansijskih usluga poručuju im da ne žure. O tome hoće li prihvatiti olakšice i potpisati aneks ugovora o kreditu koji otplaćuju imaju vremena da odluče do kraja ove godine. Druga opcija je sudska tužba.

Šta da rade klijenti koji se između više saveta osećaju kao između čekića i nakovnja? Najbolje je da nigde ne žure i da kontaktiraju s oba udruženja ili bar onim koje im je bliže, a tu je i kancelarija NBS-a za pomoć korisnicima. Vremena do dočeka Nove 2014. ima. U Srbiji 22.000 klijenata otplaćuje zajmove u “švajcarcima”, vredne 800 miliona evra. To je trećina svih stambenih zajmova kod nas i oni čine tri odsto ukupne bankarske aktive.
U pismu, koje su neki već dobili, banke klijentima nude da im ratu u francima u naredne tri godine obračunavaju po kursu nižem od važećeg, tačnije, da to bude onaj koji je važio u vreme uzimanja kredita, uvećano najviše osam posto.

U vreme ekspanzije kredita franak je vredeo 45 dinara a danas je 90. Na taj način rata će se umanjiti 12 do 19 odsto.

Drugi deo olakšica odnosi se na kamate. Pojedine banke su jednostrano povećale stope za te zajmove tokom otplate i obezbedile sebi dodatnu dobit. Sada treba da taj novac klijenima vrate, i to tako što će im ga dati u kešu ili što će za taj iznos umanjiti postojeću obavezu.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić savetovao je tim dužnicima da prihvate ponudu i da olakšaju sebi otplatu. On je napomenuo i da im je to bolje nego da traže pravdu na sudu.



Sve što se na tom polju dešava pažljivo prate u udruženjima finansijskih klijenata. Baš iz Efektive stigla je ovih dana upozorenje klijentima da dobro promisle pre nego što prihvate ponudu banke.

Ukoliko žele da im se novac koji su plaćali za povećane kamate vrati uvećan za zateznu kamatu od 17 do 20 posto na godišnjem nivou, moraju da tuže banku sudu. Ako potpišu aneks ugovora koji se odnosi na taj deo, na sudu neće imati mnogo šansi da dobiju spor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita krediti stambeni kredit stambeni krediti klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke Srbija sud tužba banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana