Tekst objavljen: 06.06.2024 16:45        


Šta vam se više isplati?

Da li je bolje izabrati veće ili manje učešće pri kupovini stambenog kredita?


Kupovinu stambenog kredita od banke može se opisati i kao ugovor koji potpisujemo jednom u životu.

Najčešće je tako, jer većina nas jednom u životu rešava stambeno pitanje. Period otplate kod stambenih kredita je daleko duži neko kod ostalih bankarskih proizvoda i to je nešto što "stambenjake" razlikuje od keš kredita i kredita za refinansiranje.

Baš zbog ovog obavezivanja na duži vremenski period, važno je odabrati najpovoljniji mogući stambeni kredit, a tu vam pomaže Kamatica savetnik.

Međutim i kada pronađete ponudu koja će vam najviše odgovorati, postoji još nekoliko "caka" kojima sebi možete dodatno da prilagodite stambeni kredit.

Možda i najvažnija stvar u ovoj priči je učešće.

Učešće za stambeni kredit je često ona "magična" brojka koja nam daje mogućnost da apliciramo za ovu vrstu zajma od banke. Visina učešća može da varira, ali najčešće je 20% od cene stana. Pojedine banke znaju da traže i 30%.

Ovde govorimo o mininalmom učešću za stan koje moramo da obezbedimo. Međutim, postoje i neke situacije kada ovde možemo malo da "kalkulišemo".


Minimalno učešće od, primera radi 20%, jeste upravo to - najmanja cifra koju treba da damo za učešće. Ukoliko imamo ušteđevinu koja prelazi tu cifru, mi možemo da povećamo učešće. To znači da će mesečna rata kredita biti manja. Manje učešće istovremeno donosi veći iznos kredita i veću ratu.

Sa većim učešćem i manjom ratom ćete pre otplatiti kredit i ovo je varijanta za one koji vole da igraju "na sigurno".

Ukoliko imate ušteđevinu koja pokriva minimalni iznos učešća, a pritom vam ostaje još neka značajna količina novca, onda možete da razmislite i da taj novac uložite u nešto i tako zaradite. Iako će vam sa minimalnim učešćem rata biti veća, pa samim tim i period otplate duži - pametno investiranje vam donosi mogućnost da uvećate svoja finansijska sredstva i da sa tim novcem pre vremena otplatite stan.

Izbor je na vama, a Kamatica savetnik je tu da vam pomogne u izboru keš, ref kredita ili stambenih kredita koji imaju najpovoljnije uslove za vas.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni krediti krediti za refinansiranje keš krediti učešće za kredit potreban mi je kredit najlakše do kredita najbrže do kredita najpovoljniji krediti na jednom mestu sve banke u srbiji sve banke na jednom mestu krediti sve banke kamatica savetnik kreditni savetnik sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana