Tekst objavljen: 13.09.2023 14:35        


Trent Ines, direktor razvoja u kompaniji SiteMinder gorovio je tokom podkasta "The Venture" o svojoj taktici zapošljanja ljudi, a njegov test "šoljice za kafu" postao je viralan na društvenim mrežama

Da li ste nekad čuli za "test šoljice za kafu" na intervjuu za posao?


Ines je u ovom podkastu gostovao još 2019. godine, kada je bio generalni direktor kompanije Xero, a način na koji je „filtrirato“ kandidate za određen posao bio je vrlo jednostavan, ali ne baš i očekivan.

Ines je objasnio da uvek vodi kandidate da prošetaju firmom do kuhinje, gde bi im ponudio piće, bilo da je to voda, kafa, šolja čaja ili bezalkoholno piće.

„Onda se vraćamo i imamo intervju, a jedna stvar koju uvek tražim je na kraju intervjua jeste da osoba koja se prijavila za posao odnese svoju praznu šolju nazad u kuhinju“, rekao je on.

Ines je objasnio zašto mu je taj mali zadatak bio toliko značajan.

„Možete da razvijete veštine, da steknete znanje i iskustvo, ali se sve na kraju svodi na stav. Pokušao sam da pronađem najniži zadatak, a koji je, bez obzira na to šta radite u organizaciji, i dalje bio veoma važan“, rekao je on.

Većina kandidata bi prihvatila ili i sama ponudila da odnese šoljicu nazad u kuhinju i operu je, a samo nekoliko njih nije, primetio je Ines.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Epizoda podkasta se sada ponovo pojavila na društvenim medijima, deli se i na TikTok-u i na Redditu, a neki korisnici kažu da je Inesova strategija manipulativna.

„Bilo bi mi vrlo čudno da perem svoju šoljicu kafe, kada sam gost u toj firmi. Verovatno bih samo pitao šta želite da uradim sa šoljom ili čašom“, jedan je od komentara.

Druga osoba je navela sledeće:

„Dobro je znati. Ako poslodavac igra ovakve igrice, to meni odmah pali alarm i tu završavam intervju.“

Epizoda se vrti i na Redditu , a jedna nit akumulira preko 100 komentara.

U većini komentara korisnici su tvrdili da, iako Inesova metoda deluje kao bezazlena, potencijalna sugeriše na toksičnu radnu kulturu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
test šoljice za kafu Trent Ines posao razgovor za posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana