Tekst objavljen: 07.12.2019 18:00        


Kažu da pre kraja godine treba izmiriti sva dugovanja da bi ljude pratila sreća. Kada su poreska dugovanja u pitanju, nije loše to učiniti i zbog zatezne kamate

Dolazi vreme godine kada valja platiti porez...

Poreska uprava Srbije nedavno je objavila kalendar obaveza i nameta za decembar. Sve je kristalno jasno, a na obveznicima je samo da to ispune.

Porezi na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec na naplatu stižu 10. decembra. Isti datum je istovremeno i rok za plaćanje poreza na dodatu vrednost za poreske dužnike koji nisu obveznici PDV-a, a dužni su da taj porez obračunaju i plate.

Najviše poreskih obaveza stiže na naplatu 16. decembra.

Ko ne plati, uvećava dug

Zatezna kamata se plaća za neispunjene obaveze od trenutka dospeća. Ove godine svi dužnici, pa i poreski, imali su sreće s tim nametom. Ta stopa je kod nas regulisana članom 75 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Troškovi se na godišnjem nivou uvećavaju za referentnu stopu Narodne banke Srbije plus deset odsto – u ovom trenutku to je 12,25 procenata. Kamata se računa od trenutka kada je porez dospeo na naplatu a nije uplaćena odgovarajuća suma novca.


Tada su obveznici dužni da plate mesečnu akontaciju na prihode od samostalne poreske delatnosti za prethodni mesec, odnosno novembar. Tog dana plaćaju se i porezi i doprinosi za sveštenike i druge verske službenike, ali i za domaće državljane zaposlene u inostranstvu.

Tada se podnose i prijave za plaćanje PDV-a za prethodni mesec. Plaća se i akontacija poreza na dobit za prethodni mesec. Tada se plaćaju i obračunate akcije za novembar, a podnosi se i prijava za njihov obračun za prethodni mesec.

Taj 16. decembar i ponedeljak je i rok za podnošenje prijave za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače i članove privrednih društava. Tačno 31. decembra, pre dolaska Nove godine, trebalo bi platiti obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec.

One koji su zaboravili treba podsetiti da je u ponedeljak, 2. decembra, bio poslednji rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje a za neisplaćene zarade za oktobar ove godine. Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i isplati zajedno sa zaradama, kao i za ugovorene naknade za privremene i povremene poslove, a ukoliko to ne učini do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni, onda je u obavezi da do kraja meseca uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu osnovicu. Ukoliko ne legnu na račun poreznika, sledi naplata po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka koje imaju poreznici.

Takođe, svi koji su isplatili prihode estradnim umetnicima do 5. decembra trebalo je do juče, da dostave prijave i obaveštenja za zaključene ugovore na OZU obrascu. Uz njih je trebalo dostaviti i sve zaključene ugovore za prethodni mesec.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
16 decembar porezi porez porez građana plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip