Tekst objavljen: 11.08.2022 17:05        


Najvažnija pitanja i koraci koji štede mnogo novca sada su na jednom mestu

Dva minuta za povoljniji kredit: Sve što treba da pitate bankare kako biste prošli jeftinije


Kredit je obaveza, a dug je zao drug, kako voli da kaže naš narod.

Ukoliko imate ove dve stvari u vidu - onda ste prvi korak ka najpovoljnijem kreditu već napravili. Jer, svest o novcu i posedovanje finansijske inteligencije vam pomažu da imate "čistu" situaciju na svom bankovnom računu i novčaniku.

Kupovina kredita od banke može da bude odlična ili katastrofalna odluka, a kako će se razvijati situacija - zavisi pre svega od vas. Ukoliko znate za šta tačno uzimate kredit i koliko tačno vam novca treba - onda možete da rešite neki finansijski problem koji možda imate. Ukoliko to ne znate - onda kredit može da napravi još veći problem.

Bez obzira da li od banke kupujete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, ovo su stvari koje trebate da preduzmete i pitanja koja treba da postavite da biste prošli najjefitnije moguće.

  • Pre svega - prikupite ponude što više banaka. Ukoliko je u pitanju stambeni kredit, utvrdite koliko tačno učešće možete da priuštite i koji su dodatni troškovi kredita. Sama informacija o mesečnoj rati i kamati nije dovoljna, već tražite od svake banke sa kojom pregovarate da vam da ponudu koja sadrži sve detalje kredita.

  • Prvo što treba da tražite jeste podatak o aktuelnim kamatnim stopama. Niža kamata za kredit indeksiran u, primera radi, evrima, može da nosi rizik u slučaju pada vrednosti dinara, pa taj kredit može da postane vrlo skup tokom vremena.

  • Drugo, tražite sve informacije o načinu na koji se menja ugovorena kamatna stopa tokom perioda otplate. Tako ćete biti sigurni da će se rata srazrmeno menjati i kada kamatne stope padaju, a ne samo kada rastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Treće, tražite da vam izračunaju efektivnu kamatnu stopu na godišnjem nivou. Tada pitajte bankare i koji su sve dodatni troškovi uzimanja kredita koji nisu sadržani u efektnoj kamatnoj stopi.

  • Četvrto: zatražite specifikacije svih naknada koje banke naplaćuju pri puštanju kredita. Obavezno pitajte da li se o visini tih naknada može pregovarati. Ukoliko dobijete odgovor "da", onda krenite u pregovore da smanjite cenu. Vrlo važna stvar: pazite da vam ne smanjuju jednu naknadu, a pritom povećavaju neku drugu.

  • Peta stvar: detaljno se raspitajte o eventualnim osiguranjima koje morate da plaćate u periodu otplate kredita. Pitajte i za orijentacione iznose premija za visinu kredita koja vam je potrebna.

  • Šesto: pitajte kakva je politika banke u slučaju kašnjenja uplate ili aktiviranja hipoteke.

  • Sedma i poslednja stvar na ovoj listi: u koliko god banaka da odete, zatražite primerak ugovora o kreditu. Dobro ga pročitajte i postavljajte pitanja dok ne razjasnite i poslednju dilemu.


To bi bilo to - spremni ste da idete u banku i pronađete najpovoljniji kredit za vas. Ipak, ako smatrate da je ovo previše komplikovano ili oduzima mnogo vremena - Kamatica savetnik će to uraditi za vas i pronaći vam najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

1 komentar

  1. User image
    Jugoslav Cvijetic 11.08.2022 17:43

    Zelim da izrazim najiskreniju zahvalnost Bojani Semsedinovic. Bavim se prodajom i svakodnevno susrecem i razgovaram sa mnogo ljudi, zato odgovorno tvrdim da Bojana zasluzuje svaku pohvalu za ljubaznost, strucnost i profesionalnost. Nadam se da ce joj ova recenzija znaciti u daljem radu i napredovanju, jer ga u potpunosti zasluzuje. Veliki pozdrav iz Nisa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najvažnije o kreditima hoću kredit otplata kredita stambeni kredit ref kredit krediti za refinansiranje keš krediti najbrže do kredita brzi krediti najpovoljniji kredit najbolji kredit kreditni savetnik svi krediti svi krediti na jednom mestu ponuda svih kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana