Tekst objavljen: 07.04.2022 15:35        


Naknada je više, a skoro sve su obavezne. Donosimo vam pregled svih dodatnih troškova kod kupovine kredita

Koje se sve naknade plaćaju prilikom podizanja kredita?


Velika većina građana koji kupuju kredite od banaka znaju da treba da obrate pažnju na cenu kredita, tačnije na kamatne stope koje bankari ističu u reklama, a kada dođete u filijalu često vam prodaju skuplji kredit od onog sa reklame.

Baš zbog toga što često pominjane NKS (nominalna kamatna stopa) i EKS (efektivna kamatna stopa) ne moraju da budu toliko važne kod kupovine kredita, danas vam donosimo savet na koje bankarske naknade, odnosno dodatne troškove kredita treba da obratite pažnju. Potrudićemo se sve da objasnimo na primeru stambenog kredita.

Ovde je dobro napomenuti da su sve banke u Srbiji dužne da visinu ovih naknada usklade sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a takođe su u obavezi da za sve naknade Narodnoj banci Srbije podnesu kalkukaciju stvarnih troškova koje proističu iz tih dodatnih naknada.

Sve bankarske naknade za kredite mogu da se podele u dve grupe:


  • Naknade za odobrenje kredita

  • Naknade tokom period otplate


U naknade koje se naplaćuju prilikom, kako to bankari vole da kažu, odobrenja kredita, spadaju naknade za obradu kredita i naknade za stvarne troškove kredita.

Naknada za obradu kredita podrazumeva da će vam banke naplatiti procenat od ukupne cene kredita (primera radi, ako je iznos kredita 60.000 evra, naknada će biti 600 evra). Ovo je nekada bio obavezan trošak kod svih banaka, danas to nije slučaj. Banke koje naplaćuju ovu stavku najčešće uzimaju 0,5 ili 1% od vrednosti kredita.

Pored ove naknade, banke naplaćuju i stvarne troškove kredita, a tu spadaju naknade za menice, izveštaj Kreditnog biroa, kao i procena vrednosti nekretnine. Visina ovih naknada zavisi od same banke, ali im je zajedničko da su obavezna stavka stambenog kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada govorimo o naknadama tokom same otplate kredita, tu pre svega treba obratiti pažnju na naknadu za prevremenu otplatu.

Ona podrazumeva da ćete u nekom trenutku pre dogovorenog vremena otplatiti kredit, a banke se ovom taksom štite od mogućnosti da vi refinansirate vaš kredit i odete u drugu banku. Ukoliko se dogodi da pre vremena otplatite kredit, sa bankom možete da se dogovorite da smanjite mesečnu ratu ili da smanjite rok otplate kredita. Banke najčešće na ime ove naknade naplaćuju 1% od iznosa celog kredita, ako je period prevremene otplate i ugovorenog roka duži od godinu dana. Kada je taj period kraći od godinu dana, onda se najčešće naplajuće 0,5%.

Savet je da se pri izboru stambenog kredita više fokusirate na kamatnu stopu, jer ona ima mnogo veći uticaj na količinu novca koju ćete na kraju platiti, a ova naknada je ipak, u drugom planu pri kupovini novog stana ili druge nekretnine.

Pored ove, da je nazovemo „glavne“ stavke, tokom otplate kredita biće i dodatnih naknada koje su po ceni znatno manje, a tu spadaju osiguranje nekretnine od rizika kao što su požar, poplava i slično, a koje se plaća jednom godišnje. Pored ovoga, banke imaju obavezu da svake tri godine izvrše novu procenu vrednosti nekretnine, a taj trošak će vas najčešće koštati između 30 i 50 evra.

Kao što smo napomenuli na početku, banke često na bilbodrima i u reklama istaknu jedne uslove, a onda kad dođete u banku dobijete neku drugačiju ponudu. Savetujemo vam da budete dovoljno detaljni i strpljivi u potrazi za kreditom koji će vam najviše odgovarati, a Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas, pošto vam štedi vreme i novac, a pritom nalazi najpovoljniji kredit koji vi lično možete da dobijete.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica savetnik troškovi obrade kredita bankarske naknade naknade stambeni kredit krediti kredit naknade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana