Tekst objavljen: 22.05.2020 12:55        


Prema rečima vršiocadužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marine Furtule, Ministarstvo rada pripremilo je predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu, koja bi trebalo da bude usvojena na narednoj sednici Vlade Srbije

Kolike će biti kazne za poslodavce koji ne poštuju mere za borbu protiv korone?

- Verujemo da će na narednoj sednici vlade ta uredba i biti usvojena. Dosad smo imali takođe uredbe koje su se odnosile na pojedine delatnosti, u smislu trgovine, ugostiteljstva, kao i na gradilištima. Ovom uredbom proširujemo obavezu na sve poslodavce i na sve druge delatnosti - navela je Furtula.

Ona je dodala da će biti obaveza da pri ulazu u radni prostor postoji dezinfekcija te da, ako je moguće, poslodavac organizuje posao tako da se uvede druga ili treća smena kako se ne bi radilo u prevelikim grupama u kojima se brzo širi virus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ako to nije moguće i ako je nemoguće obezbediti neophodnu udaljenost između zaposlenih obavezno je korišćenje zaštitnih sredstava, maski i rukavica. Jer, epidemija je još uvek tu, nema opuštanja i mora se voditi računa sve do momenta dok epidemija ne nestane -istakla je Furtula.

Uredbom će biti propisane kazne, za poslodavce od 50 do 500 hiljada dinara, a za zaposlene 20 hiljada dinara.

- Imali smo osam prekršajnih i jednu krivičnu prijavu za vreme trajanja vanrednog stanja. Nakon uredbe inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti još jače nego što je to do sada bio slučaj - zaključila je Furtula.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
epidemiološke mere marina furtula Srbija korona virus borba protiv korona virusa Vlada Srbije poslodavci ministarstvo rada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana