Tekst objavljen: 11.07.2022 14:25        


Mnogi vlasnici malih preduzeća nerado odmaraju od posla jer se plaše da će, ako se ne posvete poslu, on patiti. Strahovi o tome šta će poći po zlu tokom praznika uključuju gubitak kupaca, propuštene prilike i nereagovanje na trenutne klijente

Koliko je odlazak na odmor bitan za uspeh na poslu?


Ironija je da su odmori zapravo dobri za posao.

Zaista uspešni ljudi odlaze na odmor. Oni to rade jer znaju da moraju biti u stanju dati 100 posto sebe dok rade. Oni takođe razumeju da ne mogu sebi priuštiti da budu umorni, vučeni, izgoreli ili razdražljivi sa klijentima i kolegama.

Odlazak na odmor smatra se važnom dugoročnom investicijom za uspeh vašeg poslovanja, prenosi Manager.ba.

Kao i kod drugih poslovnih investicija, vaš odmor će vam bolje odgovarati ako ih unapred razmislite i pažljivo isplanirate.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da provedete odmor uz minimum brige i maksimum opuštanja:

Zakažite svoj odmor unapred

Ovo je posebno važno ako ste neko ko misli da nikada nije "pravo" vreme za odlazak. Stavite svoj odmor u svoj kalendar i poduzmite korake da se pripremite za njega, baš kao i za bilo koji drugi projekat. Ova vrsta unapred planiranja omogućiće vam da projektirate potencijalne prepreke i preduzmete korake kako biste osigurali da vam ne uskrate potrebno slobodno vreme. Takođe će vam pomoći da pripremite svoje osoblje da vas pokriva dok ste odsutni.

Planirajte pauze tokom zastoja u poslovanju

Kada je vaše poslovanje najsporije? Ili ako nemate “sporo” vreme, kada je najmanje užurbano? Ili kada su vaši klijenti najverovatnije odsutni? Ovo su idealna vremena za odmor. Planirajte svoje vreme oko dugih vikenda i drugih praznika (Božić/Nova godina), kada će i svi ostali verovatno otići. Ako je vaš posao sezonski, idite na odmor van sezone. Računovođa bi, na primer, mogao otići u maju nakon završetka porezne sezone; trgovac bi mogao izabrati februar nakon užurbane božićne prodajne sezone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Počnite s malim i napredujte

Ako vas ideja o dve sedmice odsustva čini nervoznim, počnite tako što ćete otići iz kancelarije na nekoliko dana. Niz dugih vikenda može vam pružiti potrebnu pauzu, a da budete dostupni klijentima. Tada biste mogli pokušati produžiti taj vikend na utorak ili sredu, a zatim na celu nedelju. Ideja je da sebi date samopouzdanje da možete biti van kancelarije, a da i dalje pronađete svoje poslovanje netaknuto kada se vratite.

Finansijski se posvetite

Položite depozit na seosku kuću, kuću na plaži ili hotelsku sobu. Uplatom depozita, obavezujete se da ćete uzeti taj odmor i postaviti finansijske posledice (izgubljeni depoziti, kazne za otkazivanje, itd.) ako odlučite da ne pobegnete.

Spojite posao i zadovoljstvo

Uzmite odmor do kraja poslovnog putovanja. Na primer, ako živite na južnoj obali, dogovorite poslovni sastanak s klijentima i potencijalnim klijentima na severu, a zatim odvojite sledeći dugi vikend u obližnjoj banji ili ugodnom Airbnb-u. Ova strategija vam također može uštedeti novac na putovanjima.

Budžetirajte svoj posao

Kada odlučite koliko dugo ćete biti odsutni, shvatite šta tačno treba da uradite pre nego što odete. Ugradite ovaj dodatni posao u dane ili nedelje pre vašeg odmora. Odlaskom s „čistim tanjirom“, smanjićete svoju anksioznost oko izlaska iz kancelarije i dati sebi veću šansu da se opustite.

Rad u kratkim naletima

U idealnom slučaju, ne želite da ponesete posao sa sobom kada idete na odmor. Nema laptopa ili mobilnog telefona; samo neki losion za sunčanje. Ali bolje je raditi na odmoru nego ne uzeti odmor. Ako je to slučaj, radite u kratkim intervalima — možda nekoliko sati rano ujutro kada možete pogledati e-poštu ili odgovoriti na hitne telefonske pozive. Onda kada se pobrinete za posao, možete se vratiti poslu opuštanja.

Planirajte svoj ponovni ulazak

Ne dozvolite da se dani nakon odmora pretvore u ludu navalu sustizanja. Neka planiranja pre odmora mogu vam pomoći da se vratite u zamah stvari bez nepotrebnog stresa. Uverite se da je neko na mestu dok vas nema da skenira vašu e-poštu, odvajajući ih u hrpe na osnovu njihove važnosti. Zamolite menadžere projekta da budu spremni da vam predstave organizovane, sažete novosti po vašem povratku. Napravite listu projekata koje ćete završiti po povratku prije nego što krenete na odmor kada su vam prioriteti sveži.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odmaranje odmor odlazak na odmor posao uspeh na poslu biznis navike uspešnih ljudi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana