Tekst objavljen: 02.10.2020 9:45        


Većina banaka ne naplaćuje proviziju ukoliko novac ide na drugi račun, ali u istoj banci.Kada se, međutim, pare prebacuju na račune klijenata koji nisu u istoj finansijskoj ustanovi, sve banke uzimaju provizije od 0,6 do dva odsto

Koliko su poslednjih godina poskupele provizije u bankama?

Za tu uslugu banke traže minimum od 45 do čak 250 dinara, dok su maksimalne naknade, bez obzira na iznos koji se prebacuje, od 5.000 do čak 15.000 dinara!

Za poslednju deceniju, ovaj namet je poskupeo od pet do deset puta! Tako recimo plaćanje nekoliko računa za komunalije, struju, grejanje, koštaće najmanje nekoliko stotina dinara preko.

Sve veći broj korisnika prelazi na plaćanje preko mobilnih aplikacija

Zato sve veći broj korisnika prelazi na plaćanje preko mobilnih aplikacija, gde tarifa nema ili su manje. Neki se dovijaju, pa kada žele da uplate novac na račun klijenta u drugoj ustanovi, umesto da novac uplate preko računa oni podignu keš, pa ga predaju u filijali primaoca. Na taj način se možda našetaju, ali i uštede, jer uplaćivanje na račune “tuđih” banaka, može vrlo neprijatno da iznenadi.Prebacivanje oko 100.000 dinara između dve banke u proseku košta oko 1.000 dinara.

Narodna banka Srbije od prošle godine objavljuje uporedive podatke o provizijama koje se naplaćuju korisnicima, pa građani mogu da imaju jasan pregled, uporede naknade za usluge između različitih banaka. U zavisnosti od toga gde klijent ima račun, zavisi i visina provizije koju će platiti za uplatu gotovog novca na neki drugi račun, koji takođe pripada fizičkom licu.

Ukoliko je provizija za neku uplatu manja od minimalne naknade, biće naplaćen taj minimalni iznos. Tako bi za račun za telefon od 1.000 dinara, bez obzira na to što je jedan odsto provizije deset dinara, bila naplaćena minimalna naknada od 45 do 250 dinara. Bez obzira na sumu novca, postoji maksimalan iznos naknade preko kojeg se ne računa veća provizija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kolike su provizije u bankama?

Najniža minimalna nakanada je u Banci poštanske štedionice i iznosi 45 dinara, a najmanji procenat nudi MTS banka – 0,60 odsto i minimalnih 50 dinara. Sledeća je Vojvođanska banka, gde je najmanji trošak po računu međubankarske transakcije 60 dinara, Jubmes i Ekspobanka oko 80 dinara. U Prokredit banci i Mirabanci je minimalna provizija na bilo koju transakciju između dve ustanove čak 250 dinara. Gornje granične sume su najniže u MTS i Mobi banci – po 3.000 dinara, u Unikredit banci 4.000 dinara, po 5.000 dinara u Kredit agrikol banci, Direktnoj, Ekspobanci i Sberbanci za iznose do 300.000 dinara, dok je za veće ovaj limit pomeren na 9.350 dinara. Najviši tarifni limit je u Mirabanci 15.000, pa Oportjuniti i Aik banci, gde je ta suma 10.000 dinara.

Naknade i “u kući”IMA finansijskih ustanova koje naplaćuju i međusobne uplate sopstvenim klijentima. Primer su Adiko banka, gde se i za interne prenose plaća pola procenta, najmanje 60 dinara, u Prokredit banci je – 1,50 odsto i najmanje 250 dinara, a u Aik banci je ta naknada jedan odsto, a najmanje 100 dinara. Interne provizije naplaćuje i Ekspobanka, najmanje 60 dinara, a za veće sume 0,75 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke provizija banke provizija bankarske provizije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana