Tekst objavljen: 13.01.2022 16:55        


Sada imamo i nova pravila za sve građane koji samostalno uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Od januara 2022. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto više u odnosu na prethodnu godinu

Novo pravilo za sve koji sami sebi uplaćuju doprinose za penziju


Praktično, mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u ovoj godini kretaće se u rasponu od 7.720 dinara do 110.28 dinara.

Ove osnovice osiguranja i doprinosa važiće za celu 2022. godinu, a građani se, nezavisno od svoje stručne spreme, mogu opredeliti za jednu od 13 osnovica u pomenutom rasponu.

Iz Fonda podsećaju građane koji sami uplaćuju za svoje penzije da je rok za uplatu 15. u mesecu za prethodni mesec, te da se jednom izabrana osnovica može promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev.

Građani koji više ne žele da samostalno uplaćuju doprinose dužni su da podnesu zahtev za prestanak uplate, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Redovna uplata i više nego važna

U septembru 2018. prvi put je uvedena odredba da oni koji sami uplaćuju penziono onog dana kada prestanu da izmiruju obavezu u roku od šest meseci dobijaju rešenje kojim se utvrđuje prestanak osiguranja ukoliko u roku ne izmire dugovanja. Zato je potrebno da se odjavite na vreme kako biste sačuvali svoj prethodni staž.

Samostalcima, prema tadašnjim izmenama Zakona, više nije moguće da naknadno uplaćuju doprinose pošto istekne rok od šest meseci. Dakle, ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate, onaj ko sebi uplaćuje staž neće moći da nastavi uplaćivanje. Oni će, kada odluče da nastave da uplaćuju doprinose, morati ponovo da započnu radni odnos.

- Ukoliko niste blagovremeno uplaćivali doprinose i znate da je od poslednjeg plaćenog perioda proteklo više od šest meseci nemojte uplaćivati novac jer se ta uplata neće prihvatiti - upozorili su svojevremeno u Fondu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje poreza i doprinosa doprinosi porezi i doprinosi novo pravilo samostalci PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana