Tekst objavljen: 28.12.2022 16:50        


Šta najviše muči sve naše sugrađane koji se odlučuju da podignu stambenu pozajmicu kod banke?

Ovo je možda i najčešća dilema kod uzimanja stambenih kredita


Stambeni kredit je, dobro znamo, odluka koja se (najčešće) donosi jednom u životu. Zbog toga što je reč o veoma velikoj odluci, a, pre svega, zbog toga što se period otplate stambenog kredita najčešće "razvuče" na nekoliko decenija, odluka o izboru banke i samog kredita treba da bude što je moguće više temeljna i potkrepljena detaljnim istraživanjem svih mogućnosti koje se trenutno nude na tržištu.

Za razliku od keš kredita ili kredita za refinansiranje, stambeni krediti su naš životni pratilac kroz duži niz godina, pa, gledano iz tog ugla, logično je da se pri izboru stambenog kredita "meri" svaki dinar i detaljno računa više puta koliko će nas koštati sam kredit, a koliko oni čuveni "dodatni troškovi" kredita.

Jedna od glavnih stvari koja se proverava od početka ove godine je i kretanje euribora, pošto ova referentna stopa doživljava značajan rast od početka ove najnovije ekonomske krize. Ukoliko želite da svakodnevno pratite promene u visini euribora, to možete uraditi na ovom linku.

Ipak, jedna dilema oko stambenih kredita muči građane naše zemlje više od drugih nedoumica. A to je ujedno i jedno od ključnih pitanja kod podizanja stambenih kredita:

Da li uzeti stambeni kredit u dinarima ili stambeni kredit u evrima?

Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. To jest, niko vam ne može reći "ma uzmi u evrima, jeftinije je" ili "bolji su ti dinarski krediti". I jedni i drugi imaju svoje prednosti, ali i mane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Ukoliko se odlučite za kredit u evrima, onda treba da znate da će, ako evro skoči - i vama skočiti rata. Kao što se događa od početka ove godine. Druga strana te medalje jeste da banke nude kredite u evrima po povoljnijim kamatama, tamo da su oni, incijalno, jeftinija opcija. Ali, samo ako ne dođe do promene u vrednosti evra. 

  • Što se tiče dinarskih stambenih kredita, oni su po pravilu skuplji, tj. imaju veću kamatu od kredita u evrima. Sa druge strane, promene u rati kredita ne bi trebale da budu velike ili ne bi trebalo da ih bude uopšte, jer se kurs dinara retko menja u odnosu na evro. Makar je tako poslednjih godina.

Sada je valjda očigledno zašto je dilema stambeni u dinarima/stambeni u evrima glavno pitanje svih koji podižu stambenu pozajmicu od banke.

Ukoliko vam je potrebna pomoć da nađete najpovoljniju varijantu, bilo da je reč o stambenim kreditima, keš kreditima ili kreditima za refinansiranje, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu svi krediti svi krediti na jednom mestu kreditni savetnik najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji krediti na jednom mestu najpovoljniji stambeni kredit najjeftiniji krediti najbolji kredit stambeni krediti keš krediti krediti za refinansiranje dinarski stambeni kredit stambeni kredit u eur

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana