Tekst objavljen: 19.02.2024 16:45        


Novac uvek treba držati pod kontrolom

Ovo su tri stvari koje unose red u vaše finansije


Mada je, na sreću, izgleda prošlo vreme kada smo svaki dan slušali o najjačem udaru ekonomske krize koji se tek očekuje, mediji i dalje ne propuštaju da u pravilnim vremenskim razmacima donesu neke vesti koje najavljuju da nas i dalje čekaju teški dani za svetsku ekonomiju. Ili drugim rečima - kriza još uvek vreba. Kada čitamo ili slušamo o tome – naš mozak se, prirodno, prebacuje u stanje povećanog opreza.

To stanje povećanog opreza kod nekoga znači kupovinu velikih količina šećera, a kod nekog drugog može da znači – uštedu novca. Preciznije, smanjivanje troškova i nabavljanje samo neophodnih stvari, kako bi se ostatak novca sačuvao za te dugo najavljivanje „crne dane“.

Ako spadate u grupu koja misli da bi trebala malo da prištedi i tako sačuva svoj novac, donosimo vam nekoliko saveta kako to možete da uradite.

Kao i u našim prethodnim lekcijama iz ličnih finansija i ovde vam donosimo savete, ali je ključ da imate dovoljno discipline da ih primenite. Jedino tako možete popraviti svoje lične finansije.

  • Glava, ne emocije

Emocionalna kupovina je najgora stvar koja može da zadesi vaše lične finansije. Dovoljno je da samo malo zastanete i razmislite: koliko od svih tih stvari koje ste „morali da imate“ sada koristite? Koliko njih vam je zaista zatrebalo u nekom trenutku? Da li zaista taj novac niste mogli da potrošite na neki bolji način?

Postoji jedan dobar savet za sve koji su skloni impulsivnoj kupovini: kada pomislite da nešto „morate da imate“, zastanite i sačekajte nedelju dana. Ukoliko posle tog vremena i dalje želite istu stvar – onda idite i kupite je. Ali, velika je verovatnoća da ćete promeniti mišljenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Prilagođavanje budžeta

Ritam savremenog života je takav da nam često donosi promene u dnevnoj rutini i navikama, a to sa sobom povlači i promene u našem budžetu, tj.alokaciju postojećih novčanih resursa. Na određeni način, ovaj savet je povezan sa prethodnim, koji vam pomaže da odredite na šta je bolje potrošiti novac.

Kada bolje fokusirate svoju potrošnju, ostaće vam više novca za srednjoročne i dugoročne planove, što mogu biti putovanja ili ulaganje novca u neku oblast koju dovoljno dobro poznajete.

  • Trošite pažljivije

Drugim rečima, nemojte kupovati u prvoj prodavnici ako u drugoj možete naći istu stvar po manjoj ceni. Upoređujte cene: ne oduzima baš toliko mnogo vremena, a donosi vam sigurnu uštedu novca.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naše finansije lične finansije minut za lične finansije saveti za lične finansije lekcije o novcu naš novac kućni budžet ušteda novca lični budžet sve o novcu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana