Tekst objavljen: 26.01.2022 15:35        


Ako vam je dobro tu gde jeste i nemate nameru da menjate posao, da pokrećete svoj, da se selite ili možda proširite porodicu, onda ovakav tekst nije za vas

Razmišljate da promenite posao ili započnete biznis? Prvo postavite sebi ova pitanja

Ali, ako razmišljate opromeniposla ili bilo kakvoj većoj promeni u životu, neće vam škoditi malo vođstva ili sugestije nekog iskusnijeg.

Vitni Džonson je više puta nagrađivana kao predavač, pisac i konsultant, lider. Harvard Business Schoolje često poziva da drži predavanja, pa su nedavno i izdali njenu knjigu u kojoj se profesorka bavi razvijanjem ličnih potencijala i potencijala firme. Specijalnost Vitni Džonson jeste lični napredak, upoznavanje sa limitima i kako postići najbolju verziju sebe.

Dakle, ako biste promenu, ako procenjujete da je vreme za novo okruženje, nove obaveze, nove poslove i ljude, Vitni Džonson će vam sigurno pomoći. Pitanja koja bi vam postavila pred ovakve velike promene u životu, dragocena su i odgovori će vam reći da li je zaista vreme za promenu i da li je promena o kojoj mislite prava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Formulisala je 7 pitanja:

Da li je dostižno?

Može li se lako testirati? (Počnite od sitnih koraka. Dokazano je da kada čovek kreće u nešto novo, kreće ’na veliko’ što ume da obeshrabri. Zato, testirajte ovu promenu malim postepenim koracima koji će vas čekati u toku same realizacije. Tako ćete ohrabriti sebe i neće vas uplašiti ’velika slika promene’ zbog koje se odlaže svaka akcija).

Da li je poznato ili je novina? (Tačnije, da li vam je poznato bar 85% postupaka i načina kako ćete realizovati promenu? Onih nepoznatih 5-15% su tu da vas stimulišu na rast i promenu).

Da li je promena u skladu sa vama, vašim identitetom? (Sugestija: uvek je korisno pomeriti malo granice i kad je identitet u pitanju. Tako se dešava rast).

Da li ćete platiti previsoku cenu?

Da li je promena u skladu sa mojim vrednostima? („Ako odgovor na ovo pitanje ignorišete, na vašu je štetu“, napisala je Džonson.)

Da li promena prati moju svrhu, moje ’zašto’? (Iza svega što radite krije se vaš pokretač, vaša svrha. Ako i dalje niste sigurni šta je to, probajte sledećitest:

Pitajte prijatelje koji vas dobro poznaju zašto vole vaše društvo i šta dobijaju od druženja sa vama. Njihovi odgovori će vam otkriti vaše ’zašto’).

Promena i kočnice

„Svakom putovanju treba kapetan“, piše Džonsonova. Tako da, ako se odlučujete na promene, podrazumevaju se iodluke, ali pre svega vaše duboko uverenje da ste spremni da radite na promeni.Strah je parališući element i na njega morate da računate. Ali, nebrojeno je mnogo mogućnosti koje su ostvarive, nebrojeno je mnogo promena koje možete da izvedete i isto je toliko planiranja i istraživanja da li se upustiti u nešto veće, novo u životu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
promene u životu 7 pitanja vitni džonson vodič biznis promena posla pokretanje biznisa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana