Tekst objavljen: 26.12.2022 15:45        


Cena akcija „Tesle”, najvećeg proizvođača električnih automobila na svetu, od početka godine pala je oko 70 odsto

Tesla "potonuo" na berzi


Tržišna kapitalizacija „Tesle” je 389 milijardi dolara, koliko je vredela krajem 2020, dok je najveća vrednost ove kompanije iznosila više od 1.150 milijardi dolara krajem 2021. godine. Samo u ovom mesecu vrednost kompanije čiji je osnivač Ilon Mask pala je za oko 36 odsto, pa su akcije krajem prošle nedelje vredele 123,15 dolara. To je najveći pad vrednosti „Teslinih” akcija od kada je na berzi.

I druge inovativne kompanije su u padu, ali prema pisanju „Forbsa” pad „Tesle” daleko nadmašuje ostale. Ovaj američki magazin navodi da je „Meta” (vlasnik „Fejsbuka”) pala za 65,5 odsto u ovoj godini, „Amazon” – 50,9 odsto, a „Netfliks” – 50,8 odsto. Čak se i bitkoin, koji je pao 64,8 odsto, uprokos svim kontroverzama, sugeriše „Forbs”, bolje pokazao od „Tesle”.

Neki investicioni sajtovi već preporučuju kupovinu akcija „Tesle” po ovoj ceni, a cenu od 100 dolara ocenjuju kao poklon.

Nenad Gujaničić, broker „Momentum sekjurtiza”, kaže da činjenica da su akcije „Tesle” zabeležile veliki pad ne znači ništa po pitanju njihovog kretanja u budućnosti. „Tesline” akcije spadaju u rizičnu vrstu ulaganja i one se mogu preporučiti samo ulagačima koji imaju višu sklonost ka riziku. Vrednovanje te kompanije je i dalje prilično visoko, naročito ako naiđe na ozbiljnije prepreke u rastu poslovanja u narednoj i sledećim godinama.

– Pad akcija „Tesle” je posledica nekoliko faktora, a pre svega signala da se kompanija po prvi put susreće sa usporavanjem tražnje za njenim e-vozilima što se vidi kroz popuste koji odobrava po prvi put na najvažnijim tržištima, kao što su SAD i Kina. Takođe, doprinos padu dala je i Maskova zaokupljenost „Tviterom” koji je preuzeo i koji mu oduzima puno menadžerskog vremena neophodnog u vođenju „Tesle”. Od faktora koji nisu isključivo vezani za „Teslu”, na niže vrednovanje akcija utiče rast kamata koji smanjuje potencijalnu tražnju za njegovim proizvodima – kaže Gujaničić za „Politiku”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inače, „Tesla” je ponudio američkim kupcima popust od 7.500 dolara za kupovinu Modela 3 i Modela Y pre Nove godine, tako iskoristivši deo zakona za smanjenje inflacije prema kom će država sledeće godine davati kredit od 7.500 dolara po električnom vozilu.

Gujaničić kaže da je plan kompanije da u narednom periodu godišnji rast prodaje bude na nivou od 50 procenata, što će biti sve teže ostvarivati kako se proizvodnja penje na više nivoe. Tako će naredne godine rast prodaje prema planu biti oko 700.000 vozila, a godinu dana kasnije preko milion primeraka... Sve ove planove kompanija treba da ostvari u uslovima jake konkurencije tradicionalnih proizvođača koji sve agresivnije ulaze u sektor elektrifikacije, ali i kineskih proizvođača e-vozila koji postaju sve ozbiljniji igrači, posebno na nacionalnom tržištu koje predstavlja najveće tržište e-vozila.

Prema pisanju svetskih medija, Ilon Mask, osnivač, najveći akcionar i generalni direktor „Tesle”, reagovao je na pad vrednosti svoje kompanije objavom da više neće prodavati akcije. Mask je od početka godine prodao akcije ove kompanije u vrednosti od 40 milijardi dolara uglavnom kako bi finansirao preuzimanje „Tvitera”. Na pitanje očekuje li se da sada počne da otkupljuje svoje akcije, Gujaničić kaže da je kupovina sopstvenih akcija česta praksa američkih kompanija koja ima za cilj da doprinese većoj vrednosti imovine akcionara.

– Za kontinuiranu praksu sticanja sopstvenih akcija neophodno je da kompanija ima zavidan nivo likvidnosti (novčanog toka). Sa aspekta uticaja na imovinu akcionara, ova praksa predstavlja sličnu aktivnost kao kada kompanija deli dividendu, s tim što dividenda, kada se jednom uvede, predstavlja veliku obavezu kompanije i pritisak na menadžment da isplate u kontinuitetu rastu. Sticanje sopstvenih akcija, pak, kompanija diskreciono sprovodi tokom vremena u skladu sa njenim finansijskim zdravljem – kaže Gujaničić.

– Uprkos svemu, prema pisanju „Forbsa”, „Tesla” ostaje daleko najveća automobilska kompanija na svetu, sa tržišnom kapitalizacijom od 389 milijardi dolara koja je iznad procenjene vrednosti drugog najvećeg proizvođača automobila „Tojote” od 190 milijardi dolara i druge najveće američke automobilske kompanije „Dženeral motors” od 48 milijardi dolara.

Prema poslednjim „Forbsovim” podacima, Mask vredi 146,4 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo je palo za 55 odsto u odnosu na najviši nivo od 4. novembra 2021. od 320,3 milijarde dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tesla tesla automobili pad na berzi analiza berza ilon mask tviter Nenad Gujaničić momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana