Tekst objavljen: 02.05.2016 10:00        


Ukoliko ne želite da vaš novac “skuplja prašinu” u banci, za šta ćete dobiti minornu naknadu, ili čak ni to, i ne želite previše da rizikujete, pročitajte u koje akcije treba uložiti.

Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Rizik gubitka naše investicije značajno je niži od recimo ulaganja u obveznice gotovo svih balkanskih država.

Za svakoga od nas ko ulaže svoj novac, izbor investicionog proizvoda je osnovno pitanje koje se svodi na dilemu – u šta da uložim svoj novac?

Odgovor na ovo pitanjezavisi od toga kakav je Vaš odnos prema riziku, koliko želite da zaradite i na koji vremenski period želite da ulažete?Investiranje treba shvatiti kao i svaki drugi posao. Kada kupujete akciju, Vi u stvari kupujete suvlasništvo u poslu kojim se kompanija bavi. Ako ste sigurni u taj posao i ako dobro razumete prednosti i rizike privredne grane u kojoj firma posluje onda će vam investiciono odlučivanje biti daleko lakše.

Kada govorimo o riziku, treba razjasniti predrasudu da se ulagači na berzi izlažu velikom riziku i da mogu izgubiti sve. Iako imaju neke sličnosti, berza i kockanje suštinskih nemaju dodirnih tačaka. Na berzi investitori sami biraju koji nivo rizika žele da prihvate i ono što je nabitnije rizik mogu potpuno kontrolisati. Svaki poslovni poduhvat je protkan rizikom a zarada je uvek direktno povezana sa njegovim nivoom.

Zarada u skladu sa rizikom

Velike kompanije– sigurna zarada
Ako ne želite mnogo da rizikujete možete ostvariti niži, konzervativan prinos (oko 10-15 odsto), koji je uglavnom višestruko veći od bankarskih kamata na depozite. Tada birate velike renomirane kompanije koje nose dobru dividendu (profit kompanije koji se deli akcionarima) i nalaze se u perspektivnom sektoru.

Ako izaberemo jake i velike kompanije poput giganta Coca Cola koji vredi 190 milijardi dolara ili nemačkog Siemensa koji vredi oko 76 milijardi evra onda je rizik bankrota i gubitka naše investicije značajno niži od recimo ulaganja u obveznice gotovo svih balkanskih država ili od štednje u slabim bankama.

Male kompanije – enormna zarada, ali…
S druge strane, ako se odlučimo investirati u male i nepoznate kompanije iz recimo IT ili biotehnološkog sektora onda ovo ulaganje sa sobom nosi viši rizik jer male kompanije mogu lako bankrotirati. Sa druge strane, mogu dati i enormnu zaradu ako se naša očekivanja ostvare.

Možda najpoznatiji pozitivan primer je mala kompanija Apple koja je listirana u decembru 1980. godine po ceni od 2,75 dolara. Nakon 36 godina postojanja izrasla je u najveću tehnološku kompaniju na svetu čija je cena akcije u jednom trenutku porasla za čak 23.000 odsto u odnosu na prvo trgovanje.
Dakle, ako naučite da dobro procenite budući trend, neće vam biti važno da li svetske berze padaju ili rastu jer ćete uvek imati priliku da profitirate.

Dobar tajmingVeoma je važan i trenutak kada se ulaže. Najprofitabilnije kupovine se mogu ostvariti u periodima velikih kriza kad većina investitora u naletu straha i panike prodaje svoje akcije ne obraćajući posebnu pažnju na pravu vrednost kompanije

Warren Buffet, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, je tokom krize 2008. godine upravo koristio ovaj metod i njegove investicije su se već posle godinu ili dve uvećane nekoliko puta.
Dakle, to znači da se i u vreme krize može dobro zaraditi, pa ne bi trebalo imati strah od toga – šta ako počne nova finansijska kriza?

Ono što je možda najveća nepoznanica kod investiranja na berzama je to da se može zarađivati i kada cene padaju. Očekujući da će cena akcije pasti, investitori razmišljaju i postupaju potpuno suprotno prethodnoj izreci – prvo prodaju visoko, pa onda kupuju nisko – i profitiraju u razlici u ceni.

Neke od najvećih zarada u istoriji berzanskog poslovanja su se ostvarivale baš u momentima najvećih finansijskih kriza. Podsetićemo se samo legendarnog investitora George Sorosakoji se zauzimajući “kratku” investicionu poziciju na britanskoj funti (kladio se na pad vrednosti funte) za nekoliko meseci zaradio preko 1 milijardu dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac berza banka akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana