Tekst objavljen: 04.11.2012 10:56        


Razvojna banka Vojvodine je zrela za oduzimanje dozvole za rad, i to je čisto ekonomsko pitanje, a oni koji su odgovorni za nastale dubioze pokušavaju da to prebace na teren politike, kaže ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić: RBV zrela za oduzimanje dozvole za rad

On navodi da je "pitanje RBV čista ekonomija koje oni koji su odgovorni pokušavaju da prebace na teren politike".

Komentarišući tvrdnju predstavnika Razvojne banke Vojvodine i pokrajinskih vlasti da se onih 75 odsto nenaplativih plasmana ne odnosi na RBV već na "Metals banku", iz koje je RBV nastala, Dinkić je rekao: "Uključite logiku, Metalas banka nije postojala u poslednje dve godine, a pokrajinska i republička vlada su u poslednje dve godine u tu banku ubacile 150 miliona evra. Treba ispitati šta se desilo sa tim novcem".
- Ako jedna banka doživi nekoliko dokapitalizacija u iznosu od 150 miliona evra i ukoliko, bez obzira na to, ima 75 odsto nenaplativih plasmana, pa se traži još jedna dokapitalizacija od 150 miliona evra, logično je pitanje gde su isparili tih 300 miliona evra. Kako je nastala ta 'rupa'? - pita se on.

Dinkić je rekao da ga u ovom slučaju ne zanima politika već građani koji štede u toj banci i građani koji plaćaju pokrivanje gubitaka RBV, a oni nisu samo iz Vojvodine, već iz čitave Srbije, zato što je u prethodnoj dokapitalizaciji učestvovala i Republika sa 50 miliona evra.

- Taj novac se sad plaća iz srpskog budžeta. Upozorio sam da nije dobro da se sve nastavi po starom i da se još novih 150 miliona evra duga emituje, a onda smo saznali iz novina, nešto što nismo mogli da saznamo iz zvanične komunikacije, da je pokrajina usvojila zaključak da se te obveznice emituju na čak 30 godina - izjavio je Dinkić.

RBV nije piramidalna, rekao je on, ali je sa aspekta dubioza zrela za oduzimanje dozvole za rad. - Ako pospešujete ljude da ulažu novac u tu banku vi gurate ljude u problem i ne samo te ljude nego čitavu republičku vladu, građane Srbije koji kasnije treba da nadoknađuju te gubitke. Oni to znju i opet to rade - zaključio je ministar finansija.
On izvodi račun da bi tim tempom, banka koja je u dubiozi 150 miliona evra, godišnje upumpavala samo po pet miliona evra, što je protivno svakoj bankarskoj logici.

Dinkić je ponovio svoj ranije izrečeni stav da je suludo, ekonomski neopravdano i štetno za sve građane Srbije dokapitalizovati bilo koju banku koja ima 75 odsto nenaplativih potraživanja.

Na pitanje da li je način da se ovaj problem reši tako što se "banci dodatno ruši kredibilitet, kao što radi premijer Dačić, ili vi u Skupštini?", Dinkić je uzvratio pitanjem: "A da li treba da se ćuti kao što su ćutale Miloševićeve vlasti o Dafiment banci?".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    РЕАЛНЕ СТОПЕ 05.11.2012 9:00

    Напокон је састављена Влада у којој сви схватају да без ЈАКЕ ЕКОНОМИЈЕ нема јаке државе, и да су напустили Титово правило : Слаба Србија - јака Југославија (тј друге републике и покрајине).
    Да би привреда боље пословала потребно је СМАЊИТИ Законску затезну камата , тако што би се месечна ФИКСНА стопа са 0,5%, смањила на 0,2% , онда би СТВАРНА ГОДИШЊА камата (без раста цена на мало) била 2,5% , уместо садашње 6%.
    У циљу правичније расподеле и бољег живота свих становника Србије, потребно је увести :
    (1). Прогресивни порез на плате: до 3 просечне плате =15%; од 3 до 10 про.плата =30%, а преко 10 пр.пл. =50%..
    (2). Већу акцизну стопу на увозну луксузну робу, дуван, алкохол,..
    (3). Таксу солидарности коју би уплаћивале 20 најразвијеније општине , у фонд за 20 најнеразвијених општина (нпр 5% од општинског буџета).
    (4). .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banke dokapitalizacija državne banke RBV Razvojna banka Vojvodine Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana