Tekst objavljen: 01.12.2023 14:55        


Očekuje se da će cene nafte porasti u novoj godini nakon što su se neki proizvođači nafte iz OPEK+ dobrovoljno obavezali da će smanjiti proizvodnju

Cene nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu


Naftni kartel je u četvrtak objavio saopštenje u kojem formalno nije podržalo smanjenje proizvodnje, ali su pojedine zemlje najavile dobrovoljna smanjenja od ukupno 2,2 miliona barela dnevno za prvi kvartal 2024.

Predvodnik smanjenja je OPEK-ov kralj i najveća članica Saudijska Arabija. Rijad se složio da produži svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno — koje je na snazi od jula — do kraja prvog kvartala 2024. Rusija je saopštila da će smanjiti snabdevanje za 300.000 barela dnevno i 200.000 barela po danu dan naftnih derivata u istom periodu.

Irak se smanjuje za 223.000 bpd, Ujedinjeni Arapski Emirati za 163.000 bpd, Kuvajt za 135.000 bpd, Kazahstan za 82.000 bpd, Alžir za 51.000 bpd i Oman za 42.000 bpd.

„Poštovanje je ključno. To ne može biti samo Saudijska Arabija. Moramo imati usaglašenost od drugih zemalja OPEK-a“, rekao je za CNBC Bill Perkins, izvršni direktor i glavni trgovac Skilar Capital Management-a. „Kada ove druge nacije kažu da će smanjiti, tržište mu ne veruje toliko“, dodao je on.

Način na koji su najavljeni rezovi proizvodnje takođe je podstakao konfuziju i skepticizam trgovaca. U prethodnim najavama, saopštenje za javnost OPEK+ sadržalo je sve relevantne informacije. Ali u četvrtak su pojedine države članice izdale odvojene izjave o svojim dobrovoljnim rezovima.

Ako članice ispune svoja obećana smanjenja, cene sirove nafte će rasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada rezovi isteknu na kraju prvog tromesečja, ova uklonjena barela će se vraćati samo postepeno, „što bi trebalo da pomogne da se tržište nafte zadrži u deficitu u prvoj polovini 24. godine“, napisao je strateg UBS Đovani Staunovo u belešci posle odluke, dodajući da očekuje rast cena na tržištu nafte sa nedovoljno snabdevenim naftom.

„Ako se stopa usklađenosti grupe poboljša odavde, još više buradi bi moglo biti uklonjeno“, dodao je Staunovo.

Slično tome, Goldman Sachs predviđa veće cene, usvajajući pristup čekanja i gledanja na članice OPEK+ koje se pridržavaju predloženih rezova.

„Procenjujemo skromno mehaničko povećanje od dodatnog smanjenja na cene Brent 24. decembra od oko 4 dolara po barelu u odnosu na naše prethodne pretpostavke OPEK+“, navela je investiciona banka u napomeni, dodajući da očekuje da grupa „može da održi cene nafte Brent na 80 dolara -Raspon od 100 dolara u 2024.

Globalni referentni fjučersi na naftu Brent trgovali su se u petak 0,25% niže, na 80,66 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate pali za 0,04% na 75,93 dolara po barelu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
barel nafte cena nafte opek proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana