Tekst objavljen: 14.02.2024 14:55        


Ljubitelji čokolade ove godine bi mogli doživiti šok zbog cena. Kakao i šećer odavno nisu bili skuplji

Dan zaljubljenih, a čokolada nikad skuplja...


Cene kakaa prošle nedelje su skočile na najviši nivo svih vremena jer su pogoršani vremenski uslovi i izazovi s bolestima smanjili prinose u Gani i Obali Slonovače, gde se proizvodi 60 odsto svetske proizvodnje.

- To je dovelo do smanjenja proizvodnje i stvorilo manjak zaliha kakaa na tržištu, rekao je Sergej Četvertakov, glavni istraživački analitičar za tržišta kakaa i šećera u S&P Globalu. Rekao je da je ovo treća uzastopna godina nedovoljne ponude kakaa, dodajući da se to neće poboljšati u bliskoj budućnosti.

Terminske cene kakaa porasle su gotovo 40 odsto od početka godineda bi u četvrtak dosegnule najvišu vrednost svih vremena od 5.874 dolara po metričkoj toni.

- Ono što zapravo pokreće sve ovo je zapravo ovaj El Nino koji je trenutno na mestu. To stvarno utiče na useve, rekao je David Branch, viši potpredsednik Wells Fargo Agri-Food Instituta.

Napomenuo je da to takođe utiče na useve šećera.

Vremenski fenomen El Niño donio je suše temperature u jugoistočnu Aziju, Indiju i delove Afrike, što je prošle godine dovelo do porasta jeftinih roba poput šećera i kakaa.

-Cene čokolade će biti više, rekao je Branch za CNBC. ″Proizvođači proizvoda samo dižu marže i govore trgovcima da to prihvate, a oni to moraju da pokušaju da to prodaju po višoj ceni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene čokolade porasle su 11 odsto u prošloj godini, prema bazi podataka potrošačke inteligencije NielsenIQ, koristeći podatke prikupljene do 27. januara. "Cene čokolade najviše su koje smo videli u godinama", rekao je predstavnik NielsenIQ-a.

Ipak, stručnjaci još ne očekuju da će taj skok odvratiti ljubitelje slatkog.
- Još uvek postoji mnogo entuzijazma za poslastice oko Dana zaljubljenih, poručili su iz američke Nacionalne zadruge poslastičara za CNBC, dodajući da je 92 odsto anketiranih Amerikanaca reklo da ove godine planiraju da poklanjaju čokolade i slatkiše za Dan zaljubljenih.

Čokolada i kakao istorijski su povezivani s ljubavlju još od civilizacija Maja i Asteka, a ova poslastica sitgla je u Evropu preko španskih konkvistadora. Sada su čokolada i Dan zaljubljenih skoro pa sinonimi, čak i ako kritičari kažu da je povezanost ovekovečena marketinškim trikovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena šećera dan zaljubljenih čokolada cena kakaoa cena čokolade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana