Tekst objavljen: 18.02.2014 9:00        


Bankarski sektor sve se više žali kako je teško doći do urednog i kreditno sposobnog klijenta. Iako su odavno uvedene starosne granice za korišćenje kreditnih proizvoda, popularizacija proizvoda za najstarije građane je sve prisutnija baš kao i pomeranje starosne granice za korišćenje bankarskih usluga.

Evo šta banke nude najboljim klijentima - penzionerima

Razlog je krajnje jednostavan, najstariji građani Srbije su najuredniji u izmirivanju svih obaveza, kako prema državi, tako i prema bankama.

Pored sve veće ponude kredita za penzionere, tu su i tekući računi za penzionere, ali i poneka kreditna kartica.

Sve je više banaka koje su za penzionere kreirale posebne paket račune. Ova usluga je postala poprilično popularna jer objedinjuje većinu usluga i proizvoda koje su im uz tekući račun mogu biti neophodne.

Vojvođanska banka nudi u Penzija plus paketu Tekući račun, dozvoljeno prekoračenje, Dina debitnu karticu, Visa electron karticu kao i trajni nalog za plaćanje mesečnih obaveza. Cena ove usluge za penzionere je 95 dinara mesečno.

Unikredit banka u paketu kreiranom specijalno za ovu kategoriju građana za cenu od 95 dinara nudi tekući dinarski račun, tekući devizni račun, račun štednje po viđenju, račun oročenog depozita, maestro debitnu karticu, Visa Electron debitnu karticu, DinaCard debitnu karticu, DinaCard kreditnu karticu, telefonski servis, pozajmicu po računu, SMS servis i Mondial assistance karticu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Eurobanka u paketu Zlatne godine za 200 dinara mesečno nudi Dina i VISA Electron debitne kartice bez troškova izdavanja i održavanja, dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu odmah po uplati prve penzije u visini do 2 penzije uz povoljniju kamatnu stopu od standardne u ponudi Banke, VISA kreditna kartica i MasterCard ,,Veliko Srce” bez troškova izdavanja i održavanja i mogućnost plaćanja na 3, 6, 9 i 12 mesečnih rata bez kamate, gotovinske i refinansirajuće kredite uz povoljniju kamatu od standardne u ponudi Banke, niže troškove odobravanja kredita, višu godišnju kamatnu stopu od standardne za štednju u EUR, višu godišnju kamatnu stopu od standardne za štednju u RSD, niže provizije za bezgotovinska plaćanja van banke, trajni nalog za plaćanje računa, štedni trajni nalog Čuvar penzije, trajni nalog za dečju štednju Zlato bakino/Zlato dekino ,SMS obaveštavanje, Besplatno SMS obaveštavanje o promenama po računima i kreditnim karticama, Govorni automat (IVR) i Medifree zdravstvenu uslugu.



Nasuprot tome Sosijete ženeral banka je u svom Evergrin klubu koji je namenjen penzionerima koji prenesu penziju u ovu banku kreirala set proizvoda. Članovi ovog kluba primaju penziju dan ranije, imaju pravo na specijalne uslove keš kredita i kredita za refinansiranje uz koje besplatno dobijaju životno osiguranje i Masteratu kreditnu karticu sa limitom u visini jedne penzije. Kao pogodnost se još ističe i ostvarenje popusta I do 50% u brojnim apotekama, trgovinskim radnjama, laboratorijama i banjama širom Srbije na kupljenu robu ili aranžmane.

Izaberite tekući račun po svojoj meri


Kada pričamo o kreditima, u ponudi su varijante sa fisknom i promenljivom kamatnom stopom. Raspon kamata se kreće od 12,50% do 26% kada su fiksne kamate u pitanju, odnosno 6M BELIBOR+5.7% do 14.20% kada su u pitanju promenljive kamate.

Banke nekako ujednačeno drže gornju granicu i do 75 godine starosti, sem AIK banke kod koje je gornja granica 80 godina starosti i Poštanske štedionice kod koje ne postoji starosna granica kada su u pitanju penzioneri.

Dakle, kod većine banaka ukoliko neko od penzionera koji ima 74 godine podnese zahtev za kredit, banka će mu kredit odobriti maksimalno na 12 meseci, jer je gornja granica starosto 75 godina u moment otplate poslednje rate.

Iako se ponuda iz godine u godinu sve više širi, upravo postojanje starosne granice i dalje ograničava ovu kategoriju građana da bude kreditno aktivnija, ali isto tako i iznos minimalnih mesečnih prihoda koje klijent mora da ima kako bi mogao da aplicira za kredit.

Postojanje minimalnih mesečnih prihoda koji se kreću od 17.000 do 20.000 kod većine banaka eliminiše one penzionere koji imaju nešto niža primanja iz trke za podizanje nekog kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri penzionisanje penzija odlazak u penziju penzije Srbija banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana