Tekst objavljen: 11.03.2023 18:00        


Stočarska proizvodnja u Srbiji u krizi je nekoliko decenija, a godišnje obim stočarske proizvodnje pada za dva do tri procenta, rečeno je u Somboru na skupu „Stanje u stočarstvu – kako dalje“, koje je organizovala Regionalna privredna komora Zapadnobačkog okruga

Odnos biljne u odnosu na stočarsku proizvodnju u Srbiji je 70:30


– Sam podatak da je odnos biljne i stočarske proizvodnje 70:30 u korist biljne proizvodnje govori o tome kakva je situacija u stočarstvu. Nekada je taj odnos bio 60:40 u korist biljne proizvodnje. U razvijenim evropskim zemljama taj odnos je 60:40, ali u korist stočarstva – kazao je Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

Vrednost stočarske proizvodnje u Srbiji je u prošloj godini bila 176, 2 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Broj goveda na kraju prošle godine bio je oko 800.000 grla, što je pad od 6,9%. U padu je i proizvodnja svinja i to za 7% pa se u svinjarstvu proizvede oko 2,6 miliona svinja. Proizvodnja u živinarstvu manja je za 3,5% i na godišnjem nivou ona iznosi nešto manje od 15 miliona komada. Proizvodnja u kozarstvu je oko 191.000 grla, što je takođe pad i to za 1,7%. Rast proizvodnje od 1,5% beleži se jedino u ovčarstvu gde je proizvodnja dostigla 1,7 miliona komada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija poljoprivreda domaća poljoprivreda stočarstvo biljna proizvodnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana