Tekst objavljen: 10.02.2024 18:00        


Ekonomske veze između Indije i pojedinih evropskih država su sve čvršće, i to kroz novi sporazum o slobodnoj trgovini i ogromne investicijske planove

Ove četiri evropske države investiraće čak 100 milijardi dolara u Indiju


Naime, privode se kraju 16-godišnji pregovori kojima će Indija zaključiti prvi trgovinski sporazum sa Švajcarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, prenosi američki Blumberg.

Spomenute države čine Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) koje je pristalo da investira u Indiju u sklopu sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA). Navedene evropske zemlje će dobiti lakši pristup tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta, tj. tržištu sa 1,4 milijarde ljudi.

Neobično kod ovog sporazuma jeste što dolazi s garancijama za ulaganje, ali je i dalje pitanje koliko će investicije biti obavezujuće. Prema pojedinim izvorima, te investicije u Indiji bi u narednih 15 godina trebalo da iznose čak 100 milijardi dolara. Međutim, koliko će zaista biti investirano zavisiće od završnih pregovora.

Put do potpisivanja ovog sporazuma je ubrzan kako bi se mogao zaključiti pre održavanja opših izbora u Indiji koji bi trebalo da počnu u aprilu ove godine.

Ministarstvo ekonomije Švajcarske je saopštilo je za Blumberg da je tekst sporazuma još u finalizaciji, da ne mogu otkrivati detalje, ali su potvrdili da su se usaglasili oko zaštite patenata, što je bilo kontraverzno pitanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta će doneti ovaj trgovinski sporazum?

Prema podacima Ministarstva trgovine Indije, trgovina ove države i EFTA-e je uglavnom vezana za doprinos Švajcarske, jer je trgovinska razmena Indije i Švajcarske u fiskalnoj 2022/2023. godini iznosila 17,4 milijarde dolara, dok je trgovinska razmena svih zemalja EFTA-e i Indije iznosila 18,66 milijardi dolara.

Investicije u Indiji bi trebale uglavnom biti investicije privatnih kompanija te će to dominantno biti investicije u proizvodnju kojom će se generisati više od milion radnih mesta.

Indija ide od trgovinskog sporazuma do trgovinskog sporazuma

Osim izglednog sporazuma EFTA-e i Indije, u toku su pregovori Indije i Velike Britanije.Međutim, verovatno je da se trgovinski sporazum između ove dve države neće zaključiti pre izbora u Indiji. Nadalje, najmnogoljudnija država sveta pregovara s Evropskom unijom i Australijom.

Indija je s Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisala sporazum o investicijama.Najveći državni fond u Emiratima"Abu Dhabi Investment Authority" (ADIA) se obavezao da će u Indiji imati fond u iznosu od četiri-pet milijardi dolara.

Indija je kao peta po veličini ekonomija sveta pod interesovanjem nekoliko velikih ekonomija, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Razlog za to jeste što kompanije povećavaju napore da budu nezavisnije od Kine te da diverzificiraju svoje lance snabdevanja.

Indija je jedna od najbrže rastućih velikih ekonomija sveta, s predviđenim godišnjim rastom BDP-a od osam odsto. Prema istraživanju američkog finansijskog diva S&P Global, očekuje se daće Indija do 2030. biti treća najveća ekonomija sveta, prenosi Euronews.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
indijska ekonomija indija evropa trgovinski sporazum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana