Tekst objavljen: 10.09.2022 12:00        


„Rezultati privredne aktivnosti u julu, mereni, na prvom mestu industrijskom proizvodnjom pokazuju jedno opšte potonuće“, ocena je julskog izveštaja specijalizovanog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT)

"Potonuće industrijske proizvodnje u julu"


Ukupna industrijska proizvodnja u julu je međugodišnje smanjena za 1,6 odsto. S obzirom na rast tokom prvog polugodišta, industrijski rast za sedam meseci smanjen je na 2,7 odsto.

Rudarstvo je i u julu nastavilo rast, od 22,5 odsto, a a u sedam meseci međugodišnji rast proizvodnje u rudarstvu bio je 33,6 odsto. Nosilac ovog rasta je eksploatacija metala koja je u julu povećana za više od 70 odsto međugodišnje.

Elektroprivreda je u julu zabeležila međugodišnji pad od 5,6 odsto, pa je za sedam meseci pad u proizvodnji za snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija dostigao 13,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najvažniji deo industrije, prerađivačka industrija je nakon rasta u prvoj polovini godine, u julu zabeležila međugodišnji pad od 3,4 odsto.

Pad proizvodnje je zabeležilo 19 od 24 oblasti prerađivačke industrije.

Prehrambena indsutrija je smanjila proizvodnju za 3,4 odsto, a najveći pad su zabeležile prerada i konzervisanje voća i povrća, prerada mlečnih proizvoda i proizvodnja mlinskih proizvoda.

Proizvodnja osnovnih metala je u julu međugodišnje smanjena za čak 30,6 odsto. Dok je proizvodnja gvožđa i čelika porasla za 2,6 odsto, proizvodnja obojenih metala je smanjena za čak 70 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija industrija industrijska proizvodnja MAT bilten ekonomska analiza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana