Tekst objavljen: 31.12.2023 12:00        


Kineski juan je postao četvrta najpopularnija valuta za globalna plaćanja po vrednosti transakcija u novembru 2023. godine

Raste udeo juana u globalnim transakcijama


To su pokazali najnoviji podaci globalnog servisa za plaćanje SWIFT.

Prema najnovijem izveštaju, juan je korišćen u 4,61 odsto transakcija, u odnosu na 3,6 odsto u oktobru. Kineska valuta je time prestigla japanski jen, čiji je udeo pao sa 3,91 odsto na 3,41 odsto.

Sveukupno, vrednost transakcija u juanu porasla je za 34,87 odsto u odnosu na oktobar. Na godišnjem nivou, udeo juana u globalnim transakcijama se gotovo udvostručio od novembra 2022, kada je činio 2,37 odsto, piše Politika.

Udeo ostalih vodećih svetskih valuta je opao tokom meseca, pri čemu je udeo američkog dolara skliznuo sa 47,25 odsto u oktobru na 47,08 odsto. Udeo evra je pao sa 23,36 na 22,95 odsto, dok je britanska funta smanjena na 7,15 sa 7,33 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sve veći udeo juana u međunarodnim transakcijama odražava namere Pekinga da se udalji od dolara i promoviše upotrebu svoje nacionalne valute, navodi se u izveštaju i dodaje da je Kina u trgovini sa Rusijom, Bliskim istokom i Južnom Amerikom insistirala na plaćanju u drugim valutama osim u dolarima.

„Izgleda da i druge zemlje u usponu takođe koriste juan kada uvoze rusku sirovu naftu”, rekao je glavni ekonomista istraživačkog instituta Toru Nišihama.

Ruski biznismen Oleg Deripaska rekao je ovog meseca da su zapadne sankcije Moskvi doprinele rastu kineske valute. Kako je rekao, obim plaćanja prekogranične trgovine u juanu će premašiti one u evrima u roku od samo četiri godine.

Od uvođenja sankcija 2022. godine Rusija i njeni trgovinski partneri među zemljama u razvoju intenzivirali su napore da smanje upotrebu zapadnog finansijskog sistema i zamene američki dolar i evro nacionalnim valutama u trgovinskim obračunima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunardona plaćanja kineski juan ruska nafta svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana