Tekst objavljen: 02.10.2021 9:00        


Najveći doprinos BDP-u Srbije u 2020. godini, od 13,3 posto, imao je sektor prerađivačke industrije

Šta je najviše doprinelo domaćem BDP-u prošle godine?


Sa 11,3 procenta sledi trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila, dok je sedam posto rezultat sektora poslovanja nekretninama.

"Građevinarstvo praktično otkad korona besni celom planetom, nosi ekonomiju ove zemlje. Mi smo imali rast BDP-a u prvom kvartalu 20 odsto, u drugom više od 17 odsto, a u septembru mesecu smo imali najveću realizaciju budžeta u istoriji ove zemlje. Više od 300 miliona evra je Vlada RS investirala u infrastrukturu ove zemlje. Svi ovi auto-putevi, brza železnica, plovnost Dunava, luke na Dunavu u koje mnogo investiramo - to su te stotine miliona evra koje podižu ekonomiju i omogućavaju rast plata i penzija, dolazak stranih investitora i da Srbija bude na nivou razvoja zemalja Srednje Evrope", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Tomislav Momirović.

MGSI je realizovalo 65 odsto ukupnog budžeta, što je procenutalno više nego u 2020. godini, kada je 13. novembra realizacija bila 61 odsto.

"Samo u septembru mesecu smo imali realizaciju iz budžeta u visini od 33 milijarde dinara, što je 21 odsto celokupnog godišnjeg budžeta", poručili su.

Inače, bruto domaći proizvod Srbije u 2020. godini iznosio je 5.502 milijarde dinara, što je 53,4 milijarde američkih dolara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema doprinosu BDP-u, posle navedenih, dalje slede poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo sa 6,3 posto, te sektor informisanja i komunikacija sa 5,4 procenta.

Najveći realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) po delatnostima prošle godine je ostvario sektor informisanja i komunikacija - 8,6 posto, a sledi sektor zdravstvene i socijalne zaštine sa 5,8 procenata.

Najznačajniji realni pad BDV-a bio je u sektoru smeštaja i ishrane - 29,3 posto, a slede umetnost, zabava i rekreacija sa padom od 19,5 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bdp srbije ekonomija domaća ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana