Tekst objavljen: 10.07.2023 12:10        


Sve više država vraća svoje zlatne rezerve u matične zemlje, zaključak je najnovijeg istraživanja američke investicione kompanije Invesko iz Atlante

Sve više država čuva svoje zlato "kod kuće", pokazuje istraživanje


Glavni razlog za ovaj potez su zapadne sankcije protiv Rusije i naknadno zamrzavanje njene imovine, prenosi agencija Rojters. Invesko je ove godine sporoveo istraživanje u koje su bili uključene centralne banke i državni fondovi iz nekoliko zemalja, a ono je pokazalo da 68 odsto anketiranih organizacija čuva svoje zlatne rezerve u matičnim zemljama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U 2020. godini, ova cifra je bila 50 odsto. Rojters ovaj trend pripisuje zamrzavanju polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi u vrednosti od 583,74 milijardi evra u sklopu sankcija. Za jednog od anketiranih, zlato je „sigurno utočište” koje treba „obezbediti”. Više od 85 odsto od anketiranih 85 državnih fondova i 57 centralnih banaka veruje da će inflacija samo rasti u narednoj deceniji. Oko 80 odsto od ukupno 142 učesnika studije smatra geopolitičke tenzije glavnim rizikom u narednoj deceniji. Udeo pristalica kineskog juana kao alternative dolaru pao je na 18 odsto u poređenju sa 29 odsto godinu dana ranije, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čuvanje zlata zlato zlatne rezerve rat u ukrajini sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana