Tekst objavljen: 14.12.2019 13:00        


Agencija za energetiku Republiku Srbije objavila je 25. novembra 2019. godine javne konsultacije o Planu razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2020-2029. godine, koji je Agenciji dostavio operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije EMS A.D

Više struje će se trošiti od 2020. do 2034. godine

Konsultacije se sprovode do 23. decembra 2019. godine.

U skladu sa Zakonom o energetici, operator prenosnog sistema svake godine donosi desetogodišnji plan razvoja prenosnog sistema i dostavlja ga Agenciji na saglasnost.

U rezimeu Plana navodi se da je na nacionalnom nivou posebna pažnja posvećena rešavanju radijalno napajanih distributivnih transformatorskih stanica, ali i rešavanju problema u prenosnom sistemu nastalih nakon ulaska u pogon novih КPS.

Razvoj prenosne mreže 400 kV u regionu zapadne i centralne Srbije i interkonekcija prema susedima su prepoznati kao stub razvoja u narednom desetogodišnjem, odnosno dvadesetogodišnjem periodu.

U regionalnim okvirima, ukazano je da realizacija planiranih projekata u prenosnom sistemu EMS AD ima značajan uticaj na prenosne kapacitete u regionalnoj prenosnoj mreži i olakšava dalje integracije tržišta električne energije u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pikazani su i tehnički kriterijumi koji se uzimaju u obzir pri planiranju prenosne mreže i objašnjeni su karakteristični režimi koji se pri tome ispituju: zimski maksimum, letnji maksimum i letnji minimum.

Naglašeno je da svaka razvojna opcija, osim tehno-ekonomskih zahteva, takođe mora ispunjavati uslove održivosti i društvene prihvatljivosti, a da je njen uticaj na životnu sredinu minimalan.

Izložena je i naponska problematika u postojećoj konfiguraciji prenosne mreže. Pored povišenih napona, evidentan je i neželjeni prijem reaktivne snage. Očekuje se da će predloge mera za rešavanje ovih problema dati regionalna studija regulacije napona, čiji se završetak izrade očekuje početkom 2020. godine.

Opisani su razmatrani scenariji razvoja i režimi rada prenosnog sistema EMS AD. Pri izradi ovog Plana razvoja, korišćena su tri scenarija promene bruto domaćeg proizvoda (BDP): scenario nižeg rasta, scenario srednjeg rasta i scenario višeg rasta.

U Poglavlju 7 govori se o prognozi potrošnje Srbije za period 2020 - 2034 godine. Rezultati prognoze pokazuju trend porasta potrošnje u posmatranom periodu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2034 struja potrošnja struje prognoza 2020

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana