Tekst objavljen: 11.11.2013 13:00        


Iako je Srbija statistički jedna od zemalja u kojoj korišćenje računara i interneta nije ni približno na nivou zemalja Evropske unije i tek dva miliona građana je svakodnevno online, razni online servisi sve više upućuju na prednosti korišćenja interneta. A šta sve možemo online u Srbiji?

FT1P: Šta sve možete uraditi online u Srbiji

Možemo ipak više u odnosu na to koliko i kako koristimo internet. Ako pođemo od toga da većina svaki dan na internetu „visi” na društvenim mrežama, igra igrice, čita novine, gleda video snimke i surfuje bez plana, lako možemo da prenebregnemo da nam, na primer, banke nude jednostavnija rešenja i uštedu našeg vremena i novca putem e-bankinga. I to nije sve. I neke druge institucije nude nam svoje online servise.

Iako smo navikli da svakog petog dana u mesecu proveravamo poštanske sandučiće kako bi pokupili račune za Infostan, telefon, kablovsku, internet, struju, sve nam je ovo dostupno i online. Naime, i Telekom Srbija, Telenor, Vip i Orion Telekom imaju platforme za račune online, kao i Infostan i Elektrodistribucija Srbije.

Za vađenje dokumentacije poput izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih ili državljanstva dovoljno je tek nekoliko klikova mišem jer su nam dostupne i elektronske uprave.

Naručite dokumentaciju putem interneta i umesto da gubite vreme na odlazak u neku od opština, uzimanje brojeva, čekanje u redu, vaš Izvod će vam biti isporučen na kućnu adresu. Istovremeno, elektronskim putem je moguće i podneti zahtev za dopune i ispravke u matičnim knjigama, zakazati termin za izdavanje lične karte, pasoša, za registraciju automobila.

A i ovo sve je samo delić onoga što nam je dostupno online.Naime, sa sve većom upotrebom interneta, sve je veći i broj vođenja evidencija u elektronskom obliku kako kod državnih uprava, tako i kod privrednika.

Ako se osvrnemo na privredu, podaci o pravnim licima i preduzetnicima su svima dostupni. Dostupni su i finansijski izveštaji, finansijski i bankarski podaci, podaci o dinarskim i deviznim računima, tome ko su dužnici u prinudnoj naplati, a dostupan je i registar menica i ovlašćenja.

Podaci o stečaju i sudske zabrane, spisak pravnih lica koja su obustavila plaćanje, pretraga rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, pretraga stečajnih postupaka pri sudovima, pretraga stečajnih masa, pretraga sudskih zabrana, ko su licencirani stečajni upravnici... Ukratko, sve ono što bi trebalo da pomaže privrednicima u svakodnevnom poslovanju.

Isto tako, pretragom Centralnog registra hartija od vrednosti (CRHoV) imamo uvid u vlasništva nad akcijama, dok u Centralnoj evidenciji hipoteka Republičkog geodetskog zavoda možemo proveriti da li je neka nekretnina pod teretom. Ako imamo sumnje dali smo na nekom spisku dužnika bilo kao fizičko ili pravno lice, dostupni su nam Registri za pretragu izvršnih dužnika privrednih sudova i sudova opšte nadležnosti.

Ukoliko na primer moramo overiti neki ugovor u sudu, iznos sudske takse za overu ugovora možemo izračunati u kalkulatoru sudskih taksi. Isto tako, dostupni su nam i kalkulatori za obračun zatezne kamate, izračunavanje kontrolnog broja po modulu 97, kalkulator poštarine Pošte Srbije...Tu su i obračun potrošnje struje za domaćinstva, izračunavanje troškova registracije vozila, ali i kalkulator za obračun plate, kalkulator za obračun poreza i doprinosa za paušalca, kalkulator za obračun poreza po odbitku i pripadajućih doprinosa na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao obveznika - PP OPO i kalkulator za investitore - obračun poreskog kredita za umanjenje poreza na dobit.

Ministarstvo finansija i privrede nudi elektronske servise za poreske obveznike, a elektronskim putem je moguće prijaviti zaposlene na zdravstveno/socijalno osiguranje, kao i izvršiti proveru uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, imati uvid u upis staža pri PIO fondu, proveriti M-4K prijave preko web servisa i izvršiti elektronsku dostava dokumenata Deviznom inspektoratu.

Naravno, dostupne su nam i provera upisa u birački spisak, Bele strane Telekoma Srbija (telefonski imenik za fizička lica - fiksni brojevi), Centralni registar zbirki podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i razni Imenici profesionalnih zvanja – od imena advokata, licenciranih stečajnih upravnika, Imenika revizora finansijskih izveštaja, računovođa Saveza revizora i računovođa Srbije do registra sudskih veštaka.

Dakle, dok sledeći put budete morali da čekate u redu pred šalterom i strepeli da vam gospođa iza stakla ne kaže „Fali ti jedan papir” setite ste da ste sve to mogli da obavite i iz svoje fotelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Z.Milosevic 13.03.2013 7:01

    Ma to je sve daleko od ogromne vecine gradjana u Srbiji koji jos traze najbolju formu prezivljavanja, sto ce reci da bez hitne reindustrijalizacije zemlje ONI nece lako stici do Vase ponude!
    Pozdr.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje računa računi biznis posao kamatica Srbija internet online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana