Tekst objavljen: 04.08.2022 16:35        


Investicije su sjajna stvar i predstavljaju vrhunac upravljanja ličnim finansijama. Međutim, da li treba investirati novac ako ste trenutno u procesu otplate kredita?

Da li treba investirati za vreme otplate kredita?


Iskusan ste investitor ili tek planirate da uplovite u ove vode?

Investicije mogu biti odlična stvar, naročito ako ste ispunili ključni preduslov za investiranje, a to je da odlično poznajete oblast u koju investirate. Samim tim povećavate mogućnost dobitka i smanjujete rizik od gubitka novca koji ulažete.

Međutim, šta ako se kao iskusan investitor ili investitor - početnik, svejedno, nađete u poziciji da ste kupili, na primer keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit od banke i da sada morate da vraćate tu pozajmicu? Da li i tada treba nastaviti sa ulaganjem novca ili sva sredstva treba preusmeriti u to da se kredit što pre otplati? Ovo je, naravno, pod uslovom da imate novca i za jedno i za drugo.

U ovom slučaju, postoje dva pristupa.

  • Jedan možemo da nazovemo "igram na sigurno".

  • Drugi ćemo nazvati "investicije pre svega".

Ukoliko ste pre za "igram na sigurno" opciju, to znači da ćete svaki dinar koji možete odvojiti za otplatu kredita. Samim tim, lakšće ćete moći da predvidite kada će se otplata završiti, a možda uspete i u tome da otplatite kredit pre vremena. 

Jedini minus u ovoj situaciji jeste ako do uzimanja ovog kredita niste investirali ili ste investirali vrlo malo, tj. retko. Tada može da trpi vaš investitorski portfolio, jer se može dogoditi da dođete, na primer u rane 50-te godine, a da nemate ozbiljan portfolio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukoliko se odlučite za "investicije pre svega" pristup, ovo može da ima neke prednosti.

Može se dogoditi da, ukoliko pametno investirate ostvarite profit koji je, na primer, veći od kamate na kredit. To je, što se danas, kaže "win-win" situacija jer istovremeno otplaćujete kredit i ostaje vam novca za nova ulaganja.

Međutim, ovde treba obratiti pažnju na činjenicu da prinosi od investiranja nikad nisu zagarantovani. Čak su i najveći svetski igrači imali loše godine, pa treba paziti da se ne dođe u situaciju da cene na berzi padaju, a vi baš tad trebate da platite ratu kredita i onda morate da prodate jeftino svoje akcije. Treba reći da ovaj pristup zahteva spremnost za žongliranje sa novce i "stomak" za slučaj da stvari ne krenu onako kako smo planirali.


Na kraju, možemo reći da pristup koji ćete odabrati zavisi pre svega od vašeg tipa ličnosti, tj. da li ste neko ko više voli sigurnu igru ili vam rizik nije stran. 

Ukoliko je moguće dati neki okvirni savet, onda možemo reći da ukoliko imate u otplati samo jedan kredit sa kamatom do nekih 4% (na primer, jedan stambeni kredit) onda možda i ne treba isključiti investiranje kao opciju. Sa druge strane, ako imate kredit koji ima veću kamatu ili ako imate više kredita ili kombinaciju kredita i nekog drugog bankarskog proizvoda (kreditne kartice ili dozvoljenog minusa), onda je možda bolje fokusirati se samo na otplatu tih pozajmica.

Ukoliko tražite najpovoljniji keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji će vam ostaviti dovoljno novca "sa strane" za investicije ili nešto drugo, onda je Kamatica savetnik najbolje rešenje za vas, jer vam pomaže da nađete najpovoljnije kredite koje vi lično možete da dobijete. 


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.


Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najbrži kredit svi krediti kreditni savetnik hoću kredit najbrže do kredita brzi krediti keš krediti krediti za refinansiranje stambeni kredit investicije investiranje ulaganje najbolji kredit najpovoljniji krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana