Tekst objavljen: 03.04.2023 16:45        


Nekoliko jednostavnih saveta kako da sačuvate novac pred naletom popusta

Evo kako da izbegnete zamke popusta i akcija u radnjama


Postoji nekoliko "sezona" tokom godine kada trgovci na sva zvona najavljuju popuste, akcije, sniženja i slično. Većina ljudi, kada vidi jednu precrtanu i novu, nižu, cenu - ne razmišlja previše i odlučuje se da kupi nešto što im možda ni ne treba, a što, gotovo je izvesno, nisu ni planirali da kupe.

Činjenica je da "trikovi" kojima se povremeno služe trgovci kako bi zaradili više novca, ponekad malo teži da se "pročitaju".

Zbog toga vam danas donosimo tri taktike koje vam mogu pomoći da sačuvate svoj novčanik od ovih trgovačkih akcija i sprečite sebe da (nepotrebno) potežete za kreditnom karticom ili kreditom.

Pre nego što budemo detaljnije pričali o pomenutim taktikama, savet svih saveta je da, kada vidite neki popust ili sličnu akciju, sebi postavite sledeća pitanja:

  • Kako će se ova kupovina odraziti na moje finansije u budućnosti?

  • Da li mi je ova stvar zaista potrebna?

Ukoliko smo to apsolvirali, sada možemo da pređemo na konkretne savete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


1. Uporedite cene

Kada se nađete u sezoni popusta, uvek prvo treba uporediti cene, a ne same popuste. Na primer, ako na istu robu jedna prodavnica nudi 20% popusta, a druga 15%, ne mora da znači da treba kupiti kod prvog trgovca, jer sve zavisi od koje cene se računa popust. Vrlo je moguće da je cena kod prvog trgovca i dalje veća, uprkos većem popustu.

Ovo možda deluje kao nešto što se podrazumeva samo po sebi, ali većina ljudi se ne seti da odradi ovu vrstu provere.

2. Uporedite i dodatne pogodnosti

Nekada osnovna cena nije najvažnija. Ponekad se isplatiti i platiti malo više novca, ako time dobijate neku pogodnost, na primer - duži garantni rok.

3. Spisak za kupovinu

Ovo je i najsigurnija varijanta: ako znate šta vam sve treba da kupite (tu ne mislimo samo na svakodnevne stvari, već i na primer odeću ili tehniku) onda vam se neće desiti da potrošite pare na nešto samo zato što je to na popustu. Ipak, ovaj pristup zahteva i jednu bitnu stvar  -visok nivo samodiscipline.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina saveti o novcu finansijska edukacija najbolji saveti o finansijama saveti o finansijama kućni budžet saveti za lične finansije minut za lične finansije lične finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana